SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Top 5: Mooiste sfeeracties

Een ode aan voetbalsupporters, de trouwe achterban. De twaalfde man helpt haar club vaak naar de overwinning. Echte passie, echte clubliefde. In voetbalwedstrijden maakt dit het verschil. Dit zagen we gisteren maar weer eens toen Feyenoord supporters een schitterend spandoek toonde aan de kampioen. Hij was maar liefst 550 lang groot en daarmee het grootste spandoek ooit in de Eredivisie. Wij werden hierdoor geïnspireerd en hebben de vijf mooiste sfeeracties op een rij gezet.

Prachtige sfeeractie van de Superboeren

5. The Joker

We beginnen de Top 5 dicht bij huis. De Superboeren en trouwe supporters worden in één adem benoemd. Tijdens de Play-Off serie in 2018 bedacht de achterban van De Graafschap een schitterende sfeeractie. Het centrale thema binnen deze actie was ‘The Joker’. De fanatieke supportersgroep van De Graafschap Brigata Tifosi bedacht dit fantastische concept. Prachtige spandoeken werden in combinatie met passende muziek en een geschminkte, fictieve Joker ingezet. Hierdoor maakte de sfeeractie veel indruk in Nederland. De tegenstanders van De Graafschap kwamen met knikkende knieën richting De Vijverberg.

4. Looking out for the lost cup

Borussia Dortmund staat bekend om haar sfeeracties. Die Gelbe Wand zingen hun club wekelijks naar de overwinning. In 2013 stond de Duitse grootmacht in de kwartfinale van de Champions League tegenover Málaga CF. Hiervoor bedachten de mannen van supportersvereniging The Unity 2001 een geweldig concept. Om indruk te maken op de Spanjaarden maakte de supportersvereniging een geweldige tifo. De boodschap van deze choreografie was Looking out for the lost cup, een Dortmund supporter keek vanuit zijn verrekijker naar de cup met de grote oren. Een intense voorbereiding ging eraan vooraf, maar het doel werd behaald: een plek bij de laatste vier in het miljardenbal.

Heerlijke sfeeractie in Duitsland

3. Haka

IJsland, de revelatie van het EK 2016. Gedurende het toernooi stond er een overwinningsritueel centraal, namelijk de haka. Samen met hun fans, vierden de spelers van IJsland de overwinning op Engeland op deze bijzondere manier. In 2014, toen FC Stjarnan in de Europa League-voorronde tegen Internazionale speelde, deden de fans het voor het eerst. Leuk feitje, de haka lijkt een IJslandse traditie, maar het overwinningsritueel komt eigenlijk helemaal niet uit IJsland. De fans kopieerde het namelijk van het Schotse Motherwell.

2. De leeuwen brullen

De Turkse voetbalgekte is ongekend, het heilige spel is dé nummer één sport van Turkije. De rivaliteit tussen Galatasaray SK en Fenerbahçe SK is gigantisch. Daarom besloot de aanhang van Galatasaray SK in de derby tegen de gehate rivaal een sfeeractie op te zetten. Voor deze kraker is supportersgroep UltrAslan ontstaan. Alle supportersgroepen van de Turkse grootmacht kwamen samen tot één dominante supportersgroep. De eerste sfeeractie was direct een groot succes. Fakkels en rookbommen werden op elke hoek van de straat en in elke speelgoedwinkel verkocht. Met als gevolg, een geweldige Pyroshow. Als tegenstander sta je na zo’n actie flink te shaken en mentaal sta je dan al 1-0 achter.

1. Tifo River Plate

Naast de Turkse derby kennen we ook een geweldige Zuid-Amerikaanse derby, namelijk de Superclásico. De vurige haat is in geen enkel duel zo groot als bij de derby tussen Boca Juniors en River Plate. Door de beleving van de fans wordt deze Argentijnse kraker door verschillende voetbalsupporters gezien als de mooiste derby van het jaar. In 2017 pakte de supporters van River Plate uit. In Europa is het gebruikelijk om een bepaald vak te bedekken met een tifo, maar in Argentinië vinden ze dat maar niks. De supporters van River Plate kozen ervoor om de tifo terug te laten komen in het hele stadion, zelfs het ereterras zat verstopt onder de wc-rollen. Deze geweldige sfeeractie is het artistieke hoogtepunt van deze Top 5 en verdient daarom de eerste plaats.