SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Top 5: Meest pikante voetbaltransfers aller tijden

Top 5

Een transfer maken naar de aartsrivaal wordt de meeste profvoetballers niet in dank afgenomen. Zo ook deze vijf, die een wel heel erg pikante transfer hebben gemaakt. Van 90 minuten lang uitgefloten worden tot een varkenskop naar je toe gegooid krijgen. Allen een bijzonder verhaal achter deze merkwaardige overstappen. Daarom hebben we in deze editie van de ‘Top 5’ de meest pikante voetbaltransfers aller tijden.

010 naar 020

Afgelopen zomer maakte Steven Berghuis de overstap van Feyenoord naar Ajax. Dat werd hem in Rotterdam niet in dank afgenomen. Zelf zegt de geboren Apeldoorner dat hij de commotie rondom zijn transfer wel begrijpt. Al jaren lang is Ajax de absolute aartsrivaal van Feyenoord. Steven ging voor een sportieve stap omhoog. Met de successen die Ajax behaalde in de Champions League en in Nederland is het zeker een sportieve stap omhoog voor de rechtsbuiten. De aanvaller hoopt bij Ajax mee te doen op het hoogste niveau en is vastberaden om in Amsterdam prijzen te pakken. Op een luid applaus hoeft Berghuis dus niet te wachten in De Kuip als Feyenoord en Ajax op zijn verjaardag tegenover elkaar staan.

Return of a Legend

Eén van ’s werelds beste voetballers aller tijden staat ook in het rijtje. De Verlosser begon zijn carrière bij Ajax waar hij na vele successen naar FC Barcelona verkaste. In de nadagen van zijn carrière keerde Johan weer terug naar zijn oude liefde, Ajax. Waar hij naar zijn mening te weinig speelde. Zijn rentree in De Meer was geen succes. Per jaar verdiende Cruijff destijds ongeveer anderhalf miljoen gulden. Maar de clubleiding vond dat hij voor dat geld te weinig speelde. Omdat Cruijff het niet eens was met zijn nieuwe contractvoorstel, besloot hij te doen wat niemand had verwacht. De Amsterdamse legende pakte zijn spullen en vertrok naar aartsrivaal Feyenoord. Het was een sportieve uitdaging, maar vooral ook hét middel om wraak te nemen op de club van zijn hart: Ajax.

Van Blaugrana naar Gálactico

Het is misschien wel de bekendste en pikantste transfer ooit. Luís Figo ging van FC Barcelona naar Real Madrid. De Culers hadden het slechtste voor met de Portugees. De voornaamste reden dat de overstap plaatsvond was de oud voorzitter van FC Barcelona. Josep Lluís Núñez, toenmalige president, geloofde niet dat een Italiaanse club de afkoopclausule wilde betalen. Figo had meerdere keren aangegeven bij Josep dat er contact was tussen de twee partijen. Maanden later, tijdens het EK van 2000 in Nederland en België, vertelde Veiga, de zaakwaarnemer van Figo, aan Figo dat een van de presidentskandidaten van Real, Pérez, bereid was om zestig miljoen euro, de transferclausule, te betalen. Wanneer Florentino Pérez werd gekozen als president ging hij meteen met zijn juristen naar de Portugese sterspeler om over een contract te onderhandelen. Even later was alles rond en keerde hij terug in Camp Nou als Real Madrid speler. In die wedstrijd kreeg de kersverse aankoop van Real Madrid een wel heel vreemd voorwerp naar zich toe gegooid, een varkenskop! Zelf zegt Luis daar zelf over: “Geen enkele sporter zal ooit meemaken hoe ik door 100.000 personen werd vernederd. Het ergste was niet de varkenskop die werd gegooid, maar de nederlaag.”

The Flying Dutchman

De derde Nederlander alweer in de ’top 5′ is Robin van Persie. De spits van onder meer Feyenoord, Arsenal en Manchester United stond vaak in de krant vanwege zijn prachtige goals en verbluffende acties. Deze keer was het echter om een andere reden. Van Persie maakte een pikante overstap van Arsenal naar het sterrenteam van Manchester United. Met spelers als Scholes, Giggs, Ferdinand en Carrick was het een waar sterrenensemble. Overigens was Manchester United niet de enige club die de Nederlander wilde halen. Juventus en Manchester City zaten ook te azen op de spits. De Rotterdammer had vooral een goed gevoel bij Sir Alex Ferguson en Manchester United. Van Persie vertrok ook naar United in de jacht op prijzen en werd in zijn eerste seizoen direct kampioen van Engeland. De Rotterdammer bleef uiteindelijk drie jaar bij de Engelse grootmacht, voordat hij in de zomer van 2015 naar het Turkse Fenerbahçe vertrok.

Baller in God

De meest onbekende naam voor velen is Mo Johnston. Celtic en Glasgow Rangers zijn natuurlijk rivalen in Schotland. Mo ging in 1984 naar Celtic. Na een tussenstap in Frankrijk bij de club Nantes, ging de Schot naar Glasgow Rangers. Zijn grote idool was Graeme Souness, die bij de Rangers trainer was destijds. De fans wisten echter toen nog niet dat de Schotse voetballer katholieks was. In die tijd was het was het onmogelijk als katholieke speler bij Glasgow Rangers te voetballen.

Vanaf het begin van de 20e eeuw waren katholieken bewust niet door Rangers gecontracteerd, noch in dienst genomen in andere prominente functies als een ‘ongeschreven regel’. De verhuizing maakte zowel Celtic als Rangers supporters boos. Een aantal Rangers fans verbrandde sjaals en dreigde seizoenkaarten in te leveren, maar de bezoekersaantallen hielden stand, terwijl Celtic fans Johnston Judas noemden. Rangers’ kitman Jimmy Bell protesteerde door Johnston zijn eigen kit te laten regelen en hem de chocoladerepen te onthouden die aan andere spelers werden uitgedeeld, totdat hij tegen Celtic scoorde. Hij won veel Rangers fans voor zich in november 1989, toen hij laat het winnende doelpunt maakte in een Old Firm derbywedstrijd.

Ons allerlaatste editie lezen? Koop dan het magazine nu in onze webshop!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.