SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Top 5: Voormalige cult stadions in Nederland

Een stadion is een kwestie van smaak. De een vond de Johan Cruijff ArenA in 1996 een prachtig hypermodern onderkomen, maar anderen vergeleken het weer met een vliegende schotel of een betonnen bak. Zo hebben we nog meer verschillende voorbeelden, maar iedereen kijkt met melancholiek naar de oude stadions waar je de sfeer al buiten het stadion kon proeven. Een onderkomen waar je als bezoekend team met knikkende knieën naartoe ging. Om deze Nederlandse voetbalstadions van vroeger niet te vergeten hebben wij een top 5 gemaakt die je even terugbrengt naar toen.

5. De Baandert

In 1964 werd dit stadion gebouwd in Sittard voor voetbalclub Sittardia. Later speelde fusieclub Fortuna SC en Fortuna Sittard in dit stadion. In de beste tijden van de club werden hier een vijftal Europese wedstrijden afgewerkt, waaronder tegen het grote Everton uit Engeland. Wat veel mensen niet weten is dat De Baandert het enige Limburgse stadion is waar een interland is gespeeld. Dit was een oefeninterland tussen Nederland en Oostenrijk die met 3-2 werd gewonnen door Nederland. Op 24 oktober 1999 werd de laatste wedstrijd gespeeld. Fortuna won toen met 3-2 van Sparta Rotterdam.

Stadion De Baandert

4. Nieuw Monnikenhuize

Op 3 september 1950 werd het stadion officieel geopend. De vele tegenstanders hadden een hekel aan de beruchte betonnen trap vanuit de kleedkamers naar het veld. Deze route hielp mee om een intimiderende sfeer te creëren voor het aanwezige publiek.  De thuisbasis van Vitesse is het toneel geweest van een aantal mooie Europese wedstrijden. Zo ontving Vitesse meerdere Europese topclubs in de strijd om de UEFA Cup. Clubs zoals Real Madrid, Werder Bremen en Sporting Lissabon moesten allemaal afreizen naar dit stadion in Arnhem. De laatste wedstrijd werd gespeeld in 1997, toen versloeg de Arnhemse club FC Twente met 2-1. In juni 1999 werd het stadion gesloopt.

Nieuw Monnikenhuize

3. NAC stadion aan de Beatrixstraat

In 1940 vestigde NAC zich in het Burgemeester van Sonsbeeckpark in de wijk Boeimeer. De thuisbasis van NAC Breda werd als eerste gebruikt tegen Eindhoven en eindigde in een bloedeloze 0-0. Tot 1975 mocht NAC zijn wedstrijden alleen overdag spelen aangezien er geen verlichting ter plaatse was. In 1975 werden er lichtmasten geplaatst waardoor er eindelijk gesproken kon worden over “Het Avondje NAC”. Johan Cruijff vergeleek het avondje NAC met sfeer rond El Clásico. Op 12 mei 1996 werd de allerlaatste wedstrijd gespeeld ter ere van dit stadion. Een dag later werd er gelijk begonnen met het afbreken van het onderkomen en moest het plaatsmaken voor nieuwbouw.

NAC stadion aan de Beatrixstraat

2. De Meer

Dit stadion was tussen 1934 en 1996 de thuisbasis van AFC Ajax. Het was gevestigd aan de middenweg 401 in Watergraafsmeer in Amsterdam. De Meer was decor van vijf interland van het Nederlands Elftal, die allemaal werden gewonnen door Oranje. Op 9 december 1934 werd voor het eerst een officiële wedstrijd gespeeld in het stadion. Dit werd een 5-1 overwinning voor Ajax. Europese wedstrijden zijn er bijna niet gespeeld in De Meer, omdat Ajax daarvoor uitweek naar het grotere Olympisch Stadion. De laatste wedstrijd in De Meer werd gespeeld op 28 april 1996. Hierin won Ajax met 5-1 van Willem II. De uitslag van de allereerste en allerlaatste wedstrijd in het stadion waren dus identiek.

De meeste Ajax-supporters kijken met weemoed naar Stadion De Meer

1. Alkmaarderhout

De nummer 1 van deze lijst is het stadion wat was gevestigd in het stadsbos Alkmaarderhout in Alkmaar. Het stadion is in 1948 voor het eerst in gebruik genomen. De Hout, zoals de supporters het liefkozend noemde, was de thuisbasis voor verschillende clubs tussen 1948 en 2006. Zo speelde hier Alkmaarsche Boys, Alkmaar ’54, AZ’67 en AZ Alkmaar hun thuiswedstrijden. De laatste wedstrijd in “De Hout” werd gespeeld op 23 april 2006 tussen AZ en FC Groningen. AZ won dit duel met 2-1. Huidig FC Groningen-trainer Danny Buijs scoorde het allerlaatste doelpunt in het roemruchte stadion. 

Alkmaarderhout, ook wel "De Hout" genoemd

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.