SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Throwback: Kameroens Puma shirts

(images via Puma Archive)

Sportgigant Puma werkt al 21 jaar samen met het nationale voetbalteam van Kameroen. Een partnership die vette outfits opleverde. Kameroens Puma shirts leverden echter ook een hoop ophef op.

Bovendien heeft Puma de ontembare leeuwen voorzien van teamkleding in een van de meest opwindende tijden in hun geschiedenis. De jonge Samuel Eto’o deed zijn intrede en kwam bovendrijven tijdens de Olympische Spelen van 2000. Op deze Spelen zagen zij hem als de grote man binnen het team, maar ook bij het grote publiek. El Léon, zoals Eto’o ook wel word genoemd, werd Kameroens belangrijkste doelpuntenmaker. Hij werd een personality binnen het wereldwijde voetbal. Een gouden medaille op de Olympische Spelen in 2000 en winst op de African Cup of Nations in de jaren 2000 en 2002. Hoogtepunten in een iconische tijd voor het voetbal en de Afrikaanse Natie allemaal in Kameroens Puma shirts.

Vier WK deelnames in deze hoogtij dagen hebben ook een aantal geweldige kits opgeleverd. Geen enkel tenue was meer gedenkwaardig dan de controversiële mouwloze shirts van 2002. In de hitte van Japan en Zuid-Korea – en onder het oog van marketingspektakel David Beckham die zich verhief tot een goddelijk niveau van bekendheid over de hele wereld – deden Kameroen en Puma iets om op te vallen en de elementen te bestrijden.

 

(Eto’o gooide zijn shirt weg, op verzoek van de FIFA)

Puma’s wedstrijdshirts zagen eruit als een basketbal- en voetbalhybride innovatie en trokken de aandacht van iedereen tijdens de openingswedstrijd van Kameroen. Zo ook de aandacht van de FIFA, die woedend waren over de schijnbare misdaad van een voetbalshirt zonder mouwen. De FIFA beschouwde het tenue als illegaal en voor de rest van hun tijd op het WK 2002 bevestigde Puma zwarte mouwen aan de statement-making shirts in overeenstemming met de FIFA.

Twee jaar later verlegden Puma en Kameroen opnieuw de grenzen, omdat ze tijdens de African Cup of Nations 2004 een alles-in-één-set droegen. Met shirts en shorts aan elkaar bevestigd, was het nauwsluitende tenue aerodynamisch. Het maakte het ook moeilijk voor tegenstanders om de Ontembare Leeuwen aan hun shirts te trekken. Al snel kwam de FIFA zich er weer mee bemoeien. Dit leidde tot dreiging van een rechtszaak van de kant van Puma. Zij beweerde dat FIFA-functionarissen akkoord gingen met het hypermoderne tenue. Toch kreeg Kameroen een boete en kregen zij punten in aftrek in hun poging zich te kwalificeren voor de volgende wereldkampioenschappen. De kosten van mode?

Check hier de nieuwste collectie van PUMA in samenwerking met ADER ERROR