SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Hoe Bebeto de wereld verraste!

Het was het jaar 1994 en net als deze winter had de Verenigde Staten van Amerika last van voetbalkoorts. De VS organiseerde dat jaar de wk in een poging het land warm te maken voor ’s werelds populairste sport, en wat is een beter verkooppraatje dan de Braziliaanse sterrenploeg van dat jaar die naar de overwinning danst. De Umbro-kleding in dat iconische goudgeel, het tempo en de flair van Romário en Bebeto in de aanval, de aanblik van een tiener-Ronaldo op de bank.

Hoe Bebeto de wereld verraste!

Terwijl het voetbal het moderne tijdperk inging, maakte het moderne tijdperk kennis met een nieuw Brazilië dat een einde maakte aan een 24-jarige wachttijd voor een WK eindoverwinning. Op de route naar dit succes werd een nieuw historisch moment “geboren”.

In de kwartfinale tegen Nederland, die overigens in 3-2 voor Brazilië eindigde, waren Bebeto en Romário in topvorm. Romário scoorde tegen het land waar hij voetbalde en Bebeto scoorde later ook. Hij omspeelde met een verbazingwekkende kalmte de keeper, voordat hij in het lege doel schoot.

Maar de viering is bekender geworden dan het doelpunt, want Bebeto vierde niet alleen de treffer, maar ook de geboorte van zijn pasgeboren zoon. De spits ‘wiegde de wieg’ voor een volle menigte en werd vergezeld door teamgenoten die zijn bewegingen imiteerden. De viering heeft de tand des tijds doorstaan en wordt nu vaak gebruikt wanneer een speler scoort kort nadat hij een baby ter wereld heeft gebracht.

Maar het was Mattheus Oliveira, nu een 28-jarige profvoetballer op het tweede niveau van Portugal, die oorspronkelijk op deze manier in de wereld werd verwelkomd. Hij heeft tot nu toe nog niet in de voetsporen van zijn vader kunnen treden.

Bekijk bovenstaande video voor het verhaal achter het wiegen van Bebeto.

FIFA 23 heeft dit jaar ook weer haar celebrations geüpdate en dat levert een mooi plekje op voor de Griddy. Wat dat is? We vertellen je er alles over.