SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Thierry Henry: “Plots moest ik bijna elke dag huilen”

Er wordt de laatste tijd steeds meer gesproken over mentale gezondheid in de voetbalwereld. Braafheid en Gianni Zuiverloon hebben de ‘Play Mental Foundation’ opgericht, Norwich City kwam met een krachtig filmpje op World Mental Health Day en afgelopen week gaf Thierry Henry in een podcast toe jarenlang met een depressie te hebben gekampt.

Thierry Henry

Gelogen

Thierry Henry was uitgenodigd in de podcast ‘The diary of a CEO’. Hier vertelde de wereldkampioen van 1998 dat hij al een hele tijd heeft gelogen. Waarom? Volgens Henry was de samenleving er niet klaar voor om zijn verhaal te horen. 

De Fransman denkt dat hij tijdens zijn hele carrière depressief is geweest: “Ik wist het niet en heb er ook niets aan gedaan. Ik heb me aangepast. In het leven moet je een voet voor een andere voet zetten, en vervolgens lopen. Je moet verder. Dat is mij verteld als kind. En ik ben nooit gestopt met lopen.”

Goedkeuring

In 2014 zette de aanvaller een punt achter zijn carrière. Het werd hem teveel tijdens de coronacrisis, die in 2020 begon. Henry zat vanaf dit punt bijna elke dag alleen: “Plots moest ik bijna elke dag huilen. Ik weet niet waarom, misschien zaten ze er al heel lang. Het was mijn jongere ik, die vroeg om goedkeuring maar die niet kreeg.”

Henry gaf aan dat hij in zijn jeugd voortdurend zocht naar goedkeuring van zijn vader: “Ik kreeg vaak te horen dat ik het niet goed had gedaan. Dat bleef hangen. Ik scoorde als tiener eens alle zes de goals in een 6-0 overwinning, maar mijn vader was achteraf niet tevreden. Hij begon over een gemiste controle en een gemiste voorzet. Zijn instelling hielp me als atleet tot op een zekere hoogte, maar als mens niet.”

Bekijk de hele podcast met Thierry Henry hieronder.

Norwich City

De Engelse voetbalclub Norwich City lanceerde drie maanden geleden, op World Mental Health Day, een bijzonder filmpje over mental health. De boodschap in het filmpje lijkt heel duidelijk: twee vrienden gaan wekelijks naar een voetbalwedstrijd, waarbij één vriend er erg blij uitziet, terwijl de ander minder vrolijk lijkt. Op het einde wordt de boodschap echter pas duidelijk. De ‘vrolijke’ vriend blijkt er niet meer te zijn. In het filmpje laten ze de volgende tekst zien: soms is het duidelijk wanneer iemand het moeilijk heeft, maar soms is het veel moeilijker om dit te zien. Let goed op de mensen om je heen.

Het is moeilijk om het filmpje goed uit te leggen. We raden aan om deze krachtige video zelf te kijken.

Play Mental Foundation

Meerdere oud-voetballers vertellen na hun carrière over hun mentale gezondheid. Zo ontbrak het in de ogen van Edson Braafheid en Gianni Zuiverloon veel te vaak aan mentale ondersteuning, op en naast het veld. De voormalig voetballers besloten daarom de Play Mental Foundation op te richten. Hiermee willen ze bij jeugd en jongvolwassenen het taboe doorbreken over mentale gezondheid. Wil je meer lezen over de Play Mental Foundation? Wij spraken met Braafheid en Zuiverloon over dit mooie initiatief.