SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Standbeeld voor Marta “G.O.A.T.” Vieira da Silva

Marta Vieira da Silva is misschien wel de beste speelster die ooit een paar voetbalschoenen heeft aangetrokken. Daarnaast behoort zij tot een van de meest invloedrijke voetbalsters van haar generatie. Ter ere van de G.O.A.T. (Greatest of All Time) uit het vrouwenvoetbal komt er een levensgroot standbeeld naast een ander Braziliaans icoon: Pelé. Hier een terugblik op haar geweldige carrière.

Na de uitschakeling van Brazilie op het WK vrouwen in 2019 hield aanvoerder Marta Vieira da Silva een toespraak. Hierin sprak zij vol passie over het vrouwenvoetbal en haar rol daarin. Tijdens dat WK schreef Marta ook geschiedenis. Zij werd de WK-topscorer aller tijden, hiermee ging ze Miroslav Klose voorbij die met zestien doelpunten op nummer 1 stond. Tijdens haar toespraak herinnerde zij jonge spelers eraan dat het mooie spelletje voetbal niet eindigt nu zij stopt, maar juist eindigt bij de speelsters van de toekomst. Zij zegt dan ook “om iets te bereiken, ongeacht wie je bent, moet je het niet alleen willen, maar er onvermoeibaar voor werken”.

Passie voor het spel

Marta heeft naast haar historische WK-goals nog veel meer prijzen gewonnen. Zij werd onder andere zes keer tot FIFA World Player of the Year uitgeroepen. Daarnaast is haar levensverhaal net zo passievol en onvoorspelbaar als ‘het spelletje’ zelf. Marta heeft landen, spelers en fans verblijd en doen verbazen met wat zij allemaal kon. Dit heeft niet alleen betrekking op binnen de lijnen, maar ook daarbuiten.

Marta begon met voetballen in jongensteams, waarbij zij met te grote schoenen moest spelen. In haar geboorteplaats Dois Riachos in Brazilië waren namelijk nog geen voetbalschoenen in meisjesmaten. Zij speelde internationaal met en tegen enkele van de beste vrouwelijke speelsters ter wereld. Ook domineerde Marta op het veld en heeft zij zich volledig ontwikkeld binnen de sport. De Braziliaanse balkunstenares was ook een voorbeeld voor anderen door haar ervaringen en identiteit als lesbienne te gebruiken om voetbal vooruit te helpen.

De passie spat er altijd van af bij Marta

The G.O.A.T.

De balvaardigheid en speelstijl van de 154-voudig international hebben het spel zeker geholpen met evolueren. Zo is haar vastberadenheid buiten het veld om te vechten voor gelijke beloningen – in zowel heren- als damesvoetbal – die de toekomstige generaties helpt bij het krijgen tot meer kansen.

Wat Marta Vieira da Silva de G.O.A.T. maakt, is dat zij begrijpt dat het niet genoeg is om gelijkheid of toegang te eisen. Er zal altijd hard gewerkt moeten worden, ongeacht of je met het talent geboren wordt of niet. Uiteindelijk kan niemand de beleving die op het veld geproduceerd wordt ontkennen.

Haar standbeeld zal niet alleen wat zeggen over haar legendarisch niveau van voetbalvaardigheden, maar ook over hoe zij haar talent heeft gebruikt om de algemene mentaliteit van het spel te bevorderen voor de toekomst.

“Cry in the beginning, so you can smile in the end” ~ Marta Vieira da Silva

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.