SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Shirtsponsors… de een is top, de ander een flop

Aan het eind van de jaren ’70 deden shirtsponsors haar intrede in het internationale professionele voetbal. Op deze manier konden zij meer geld genereren om de club naar grotere hoogte doen laten stijgen. Sommige van deze sponsors zijn iconisch geworden, denk hierbij aan O2 bij Arsenal, Opel bij AC Milan en ook T-Mobile prijkt al sinds 2002 op het shirt van Bayern München. Er zijn ook een hoop clubs geweest die alleen maar kijken naar het geld en niet naar de sponsor. En zo ontstonden er een aantal zeer aparte samenwerkingen. 

St. Johnstone 

We trappen de hilarische shirtsponsors af met het Schotse St. Johnstone. Voor aanvang van het seizoen 1990-1991 sloot de club een lucratieve deal met een textielbedrijf genaamd Bonar. Dit zorgde voor grote hilariteit bij het Schotse publiek. Naast de naam van het textielbedrijf heeft het namelijk ook een hele andere betekenis alleen schrijf je het dan net iets anders. 

St. Johnstone hoort met haar Bonar zeker thuis tussen de meest opmerkelijke shirtsponsors

Atlético Madrid

In het seizoen 2003-2004 werden Los Colchoneros gesponsord door filmproductiebedrijf Colombia Pictures. In de deal was afgesproken dat zij elke week een andere film mochten promoten op het wedstrijdshirt van de Madrilenen. Dit leidde er toe dat Atlético Madrid wedstrijden speelden met filmtitels als “Hitch”, “Peter Pan”, “Spider-Man 2” en “White Chicks” op hun shirt.

Atletico Madrid shirtsponsor

Voukefalas FC 

De spelers van de Griekse voetbalclub Voukefalas FC hadden geen moeite zich te motiveren voor een wedstrijd. Nadat zij hadden gewonnen mochten zij namelijk een bezoekje brengen aan hun shirtsponsors. Nee, dit was geen luxueus restaurant of vijfsterrenhotel: het was het plaatselijke bordeel Soula. Eén bordeel op je shirt is al bizar, maar Voukefalas FC had geld nodig en liet ook op de achterkant van hun shirt een tweede bordeel Villa Erotica bedrukken.

Olympique Lyonnais

Wij zijn benieuwd of Memphis Depay ook in 1990 voor Olympique Lyonnais had willen spelen. Destijds prijkte er namelijk groot Le69 op het shirt van Les Gones. We kunnen er niets aan doen, maar bij dit soort shirtsponsors denken we toch meteen aan een erotisch standje. 

Olympique Lyon hoort met haar Le69 zeker thuis tussen de meest opmerkelijke shirtsponsors

Portsmouth

In 2008 werden zij nog achtste in de Premier League. Binnen no time zakte zij – mede door geldproblemen – weg tot de Football League Two, de Engelse vierde divisie. In hun gloriejaren waarin zij onder andere kampioen werden van de Championship kregen zij de lachers op hun hand met hun shirtsponsor Ty. Ty staat in Engeland bekend om haar Beanie Babies en sluit dus niet aan bij de stoere uitstraling van de supporters en spelers. 

Portsmouth hoort met haar Ty zeker thuis tussen de meest opmerkelijke shirtsponsors

Getafe

Vorig jaar dompelde Getafe alle Ajacieden in rouw in de Europa League. In 2009 waren de supporters van Getafe zelf een beetje in rouw na de shirtpresentatie. Tot hun verbazing zagen zij een groot Burger King logo op het shirt. Geen fraai gezicht en niet echt een goed voorbeeld voor de jonge supporters van de club. De extra feature was wel grappig. Wanneer een speler scoorde en zijn shirt over zijn hoofd zou trekken (wat destijds nog ongestraft bleef), kwam er een hoofd van dé Burger King tevoorschijn. 

Getafe hoort met haar Burger King zeker thuis tussen de meest opmerkelijke shirtsponsors

West Bromwich Albion 

Twee jaar lang betaalde de West Midlands Health Organization om een Stop Smoking symbool op de voorkant van het West Brom shirt te etaleren. In de midden jaren ’80 wilde de gezondheidsorganisatie een statement maken en sloot een deal met West Brom. Tegenwoordig zie je steeds meer voetbalclubs die de handen ineen sluiten met goede doelen organisaties. Dit antirook shirt valt onder de meest opmerkelijke. 

West Brom hoort met haar Stop Smoking zeker thuis tussen de meest opmerkelijke shirtsponsors

Everton

De meest recente van het stel is Everton. Zij beschikte al over een shirtsponsor, maar deden er nog een schepje bovenop door een plaatsje op hun linkermouw te verkopen. Smartphone-game Angry Birds betaalde maar liefst één miljoen Engelse pond om voor een seizoen op het shirt van The Toffees te komen. Met deze actie hoopte Angry Birds nog meer app-spelers te trekken en Everton kreeg er een lekker zakcentje voor.

Everton hoort met haar Angry Birds zeker thuis tussen de meest opmerkelijke shirtsponsors

Het iconische voetbalshirt van Nigeria is binnenkort weer verkrijgbaar. Check het hier

Meer lezen over voetbal, fashion en lifestyle? Check dan onze Facebook en Instagram.