SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Sébastien Haller over zijn strijd tegen kanker: ”Het maakt je bang”

De afgelopen winter was het weer tijd voor het periodieke spektakel dat de Afrika Cup heet. En wat een bizar verhaal kende de winnaar van de 2024 editie. Gastland Ivoorkust kende een matige start van het toernooi, waarna bondscoach Jean-Louis Gasset werd ontslagen. Als één van de beste nummers drie wist het land onder leiding van assistent Emerse Faé zich alsnog te plaatsen voor de volgende ronde. Via verschillende hordes met spannende ontknopingen bereikte Ivoorkust de finale, waarin topfavoriet Nigeria wachtte. Uiteindelijk was Sébastien Haller de gevierde man, die Ivoorkust met 2-1 naar de eindoverwinning schoot. Dat juist Haller de winnende mocht maken, maakt het toch al zo unieke verhaal nog extra bijzonder. De voormalig spits van FC Utrecht en Ajax kreeg de diagnose van teelbalkanker, legde het voetbal opzij om te focussen op zijn herstel, overwon de ziekte en schoot zijn land de geschiedenisboeken in. In gesprek met The Athletic blikt de spits terug op de bewogen periode.

Sebastian Haller Kanker

De diagnose

Haller vertelt aan The Athletic over de nare ontdekking die hij en de doctoren deden, nadat hij een periode kampte met vervelende pijn zijn buik. “Ik vroeg de artsen bij Dortmund of het mogelijk was om een echo te laten maken en ze zagen iets dat druk uitoefende op mijn buik.” En toen ging het snel. Er volgde en MRI-scan en de tumor werd gevonden. ”De dokter zei: ‘Je moet geopereerd worden en we kunnen vandaag of morgen beginnen’. Toen wist ik dat het kanker was. Dit is een sterk woord en het maakt iedereen bang – niemand wil het hebben – maar als je eenmaal kanker hebt, heb je er meer kennis over.”

Haller onderging verschillende operaties en chemotherapie, en spendeerde veel tijd in het ziekenhuis. De heftige behandelingen eisten hun tol. “Je wordt een ander persoon, maar je beseft het niet eens,” vervolgt de Ivoriaan. “Je probeert je zo goed mogelijk te gedragen, maar je lijdt. De mensen om je heen proberen hun verdriet en emoties te verbergen, maar dat is moeilijk. Je wordt minder geduldig, bozer en emotioneler. Als iedereen zijn emoties probeert te verbergen en zijn manier van doen verandert, wordt het ingewikkeld – communicatie is alles.”

“Ik ben ongelooflijk trots om te weten dat ik ook maar één persoon heb geholpen”

Maar Haller overwon de vreselijke ziekte. De doelpuntenmaker van beroep maakte zijn rentree in de competitie op 22 januari met de tekst ”F*ck cancer” op zijn schoenen, om een paar weken later op Wereldkankerdag, 4 februari, te scoren. “Ik kreeg berichtjes van mensen die me vertelden dat ze door mijn ervaring waren nagekeken en ontdekten dat ze iets hadden,” zegt Haller. “Ik ben ongelooflijk trots om te weten dat ik ook maar één persoon heb geholpen. Daarom heb ik de documentaire ‘Le combat d’Haller’ gemaakt, omdat ik mijn normale leven wilde laten zien, ook al ben ik ziek. Iedereen kan ziek zijn, maar je moet opstaan als je valt, de hulp aannemen van je familie en vrienden, en genieten van elk moment dat je kunt.”