SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rylan inspireert voetbalwereld met bijzondere documentaire over homofobie

Deze week lichten we in onze wekelijkse rubriek DOCU DAY de gloednieuwe documentaire ‘Rylan: Homophobia, Football and Me’ voor je uit. De documentaire is vanaf 13 februari te zien en valt samen met de LGBT History Month. Rylan probeert hierin de voetbalwereld te inspireren door zijn eigen ervaringen te delen. Hoe is het om op te groeien als voetbalfan, terwijl je lid bent van de LGBTQ+-gemeenschap?

Rylan: Homophobia, Football and Me

Persoonlijke aanval

Rylan is al vanaf jonge leeftijd fan van West Ham United. Hij was zelfs lid van de Junior Hammers-supportersclub, maar na verloop van tijd voelde de Engelsman zich niet meer welkom. In de documentaire legt Rylan uit hoe dit kan. ‘Ik voelde me soms ongemakkelijk rondom toeschouwers bij wedstrijden. Ik ben niet iemand die snel beledigd wordt, maar sommige taal en beledigingen die dagelijks door het voetbalpubliek worden gebruikt, maakten het bijna onmogelijk om naar wedstrijden te gaan. Vooral omdat ik steeds meer bekendheid kreeg en ze tegen mij begonnen te richten.’

Rylan interviewt in de documentaire meerdere (oud-)voetballers. Eén daarvan is Thomas Hitzlsperger, voormalig middenvelder van onder andere Aston Villa. De Duitser durfde pas na zijn carrière uit de kast te komen. Daarnaast komt ook Rio Ferdinand aan het woord en vertelt Arsenal-speelster Jen Beattie over haar ervaringen bij het vrouwenvoetbal. Is dit hetzelfde als bij de mannen of merkt ze verschillen?

Duidelijk doel

Het doel van de documentaire is volgens Rylan duidelijk. ‘Deze documentaire wil benadrukken dat voetbal voor iedereen is, ongeacht wat je in je privéleven doet. Ik praat met fans, spelers uit het verleden en het heden, over hoe het prachtige spel voor iedereen nog mooier zou kunnen zijn en hoe we als fans kunnen veranderen om ervoor te zorgen dat spelers zich op hun gemak voelen bij het delen van hun seksualiteit.’

De documentaire is vanaf morgen, 13 februari, te zien op onder andere discovery+.

Vorige week keken wij in onze rubriek DOCU DAY naar de documentaire ‘Beyond the Atlas Lions: Morocco’s aspiring footballers‘. Hierin zie je de droom van drie Marokkaanse jongens die proberen profvoetballer te worden.