SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 9: Jan Koller

Rugnummer 9: Jan Koller

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de negende maand van 2021 wordt rugnummer 9 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal.

In de categorie culthelden mag er één rugnummer 9 absoluut niet ontbreken: Jan Koller. Ondanks dat de inmiddels 48-jarige Tsjech ‘gewoon’ in de punt van de aanval stond, maakte hij toch veel tongen los. Dit kwam door zijn robuuste uiterlijk. Koller had namelijk een lengte van 2.02 m, woog 106 kg en had ‘schrik niet’ schoenmaat 50. Daar waar spitsen over het algemeen technisch begaafd moeten zijn, gold dit dus niet voor ‘Dino’. De Tsjechische spits compenseerde zijn gebrek aan fluwelen techniek met een uniek doorzettingsvermogen, waardoor hij al snel uitgroeide tot een publiekslieveling in Europa. In zijn prachtige voetbalcarrière speelde Koller zijn beste wedstrijden voor RSC Anderlecht – waar hij in 2000 de Belgische Gouden Schoen won – en Borussia Dortmund. Daarnaast speelde deze cultheld ook bijna honderd interlands voor zijn vaderland.

Koller naar De Kuip

Na een succesvolle periode in België maakte Koller een lucratieve transfer naar Borussia Dortmund. Bij ‘Die Schwarzgelben’ speelde de rugnummer 9 samen met zijn Tsjechische maatje Tomáš Rosický. ‘Dino’ won in zijn eerste seizoen in Duitsland direct de Bundesliga. In datzelfde jaar wist Borussia Dortmund ook de finale van de UEFA Cup te bereiken. De oplettende lezer zal het al opgevallen zijn, maar deze finale werd natuurlijk in ‘De Kuip’ tegen Feyenoord gespeeld. We weten allemaal dat Feyenoord deze finale succesvol afsloot, maar weten we ook nog dat cultheld Jan Koller deze wedstrijd scoorde? ‘Dino’ maakte dus ook indruk op de Nederlandse velden. Deze Tsjechische spits staat voor altijd in de geschiedenisboeken beschreven als een unieke rugnummer 9!

Life After Football #69 is uit! Koop jouw issue nu hier en lees exclusieve interviews en bekijk fantastische rapportages!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.