SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 9: Ivan Zamorano

Ivan Zamorano de elf

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de negende maand van 2021 wordt rugnummer 9 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal.

Deze editie staat in het teken van Ivan de Verschrikkelijke, ofwel Ivan Zamorano. De 69-voudig Chileens international was een unieke voetballer met een aardig neusje voor de goal. Hij wordt, samen met Marcelo Salas, Leonel Sánchez en Elias Figueroa, beschouwd als een van Chili’s meest erkende voetballers. Bam Bam was een krachtige en productieve doelpuntenmaker, die vooral bekend stond om zijn power en vaardigheid in de lucht, waarbij veel van zijn doelpunten voortkwamen uit kopballen.

Chileense superspits

De geschiedenisboeken zullen Ivan Zamorano goed herinneren, maar de statistieken alleen doen hem geen recht. Ze kunnen de passie, het verlangen en de ongelooflijke vastberadenheid niet verklaren die hij elke keer op het veld toonde. Zelfs zijn bijnamen passen uitstekend bij zijn karakter. na 34 doelpunten werd Zamorano verkocht aan Sevilla. Ook voor de nationale ploeg beleefde hij een doorbraak, met zes doelpunten in negen optredens, en in Spanje was hij snel een hit met 21 doelpunten in 59 optredens voor de Andalusiërs. Zamorano werd in 1992 verkocht aan Real Madrid.

In de schaduw van Ronaldo

In de tijd dat de spits bij Inter Milan speelde was hij in zijn eerste periode de onbetwiste nummer 9. 41 doelpunten in 149 wedstrijden klinkt misschien niet als het record van een legende, maar dit was een speler die begreep wat het betekende om een Interista te zijn. Dit was een liefdesverhaal. Zamorano en Ronaldo pasten dat seizoen uitstekend bij elkaar, maar Roberto Baggio tekende in de zomer van ’98 en stond erop om het nummer 10 shirt van de Braziliaan te nemen. Dit leidde tot een rugnummercircus, want vervolgens kreeg Ronaldo Zamorano’s nummer 9. Bam Bam had een nogal unieke oplossing voor dat probleem. Hij had met succes gevochten voor al het andere dat hij in zijn leven wilde en het zou dus geen verrassing moeten zijn dat hij een manier vond om deze keer te krijgen wat hij wilde. Hij besloot het nummer 18 shirt te nemen en voegde een + teken toe tussen de twee nummers. Dit was een man die wist wat het betekende en wat er voor nodig was om een nummer 9 te zijn.

 

Ons nieuwe ISSUE #70 is uit met niemand minder dan Edwin van Sar! Koop nu uw exemplaar.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.