SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 8: Andrés Iniesta

Rugnummer 8: Andrés Iniesta

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de achtste maand van 2021 wordt rugnummer 8 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal.

Andrés Iniesta Luján werd geboren op 11 mei 1984 in Fuentealbilla, Spanje. De kleine tovenaar maakte zijn eerste dribbels in de jeugd van Albacete. In 1996 deed hij op 12-jarige zijn intrede in ‘La Masia’, nadat de scouts van FC Barcelona hem op een jeugdtoernooi hadden opgemerkt. Op 29 oktober 2002 beloonde Louis van Gaal Iniesta voor zijn harde werk. De Nederlandse trainer liet hem op deze dag namelijk debuteren in het eerste elftal in het UEFA Champions League-duel tegen Club Brugge. Uiteindelijk speelde de rugnummer 8 van FC Barcelona 674 wedstrijden voor ‘Blaugrana’, voordat hij de overstap maakte naar het Japanse Vissel Kobe. Als voetballiefhebbers zijn we verdrietig dat we deze wereldster door dit lucratieve avontuur uit het oog verdwenen zijn. Echter heeft Iniesta ons de afgelopen jaren al genoeg verwend op de Europese velden. Als een van de grondleggers van het tiki-taka-voetbal is de 37-jarige Spanjaard een speler voor in de geschiedenisboeken!

Afscheid

Op zondag 20 mei 2018 nam Iniesta afscheid van FC Barcelona met een 1-0 overwinning op Real Sociedad. De kleine tovenaar speelde zestien jaar in de hoofdmacht van de Catalaanse club en veroverde in die tijd 32 prijzen: negen landstitels, vier keer de Spaanse beker, zes keer de Spaanse Super Cup, vier keer de Champions League, drie keer de UEFA Super Cup en drie keer het wereldkampioenschap voor clubs. Daarom verdiende hij een afscheid in stijl, en dat kreeg Iniesta. Na tachtig minuten werd hij naar de kant gehaald onder een klaterend applaus. De Spanjaard kreeg een bijzonder shirt met een horizontale rugnummer 8, dat symbool staat voor oneindigheid. Andrés Iniesta Luján bleef tot in de late uurtjes op de heilige grasmat van Camp Nou zitten en verliet zijn geliefde FC Barcelona in tranen.

Life After Football #69 is uit! Koop jouw issue nu hier en lees exclusieve interviews en bekijk fantastische rapportages!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.