SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 7: Van der Meijde

Rugnummer 7: Van der Meijde

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de zevende maand van 2021 wordt rugnummer 7 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal.

Andy van der Meijde werd geboren op 30 september 1979 in Arnhem. Samen met zijn alleenstaande moeder en zus groeide hij op in een omgeving waar luxe niet vanzelfsprekend was. De jonge Andy raakte al snel verliefd op de bal en schreef zich in bij de plaatselijke voetbalclub, waar hij samen met Theo Janssen in een jeugdelftal terecht kwam. Op relatief late leeftijd (14) werd de geboren Arnhemmer gescout door Ajax. Drie jaar later maakte Van der Meijde zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers, hij was toen net 18 jaar. Na een korte verhuurperiode bij FC Twente keerde de vleugelspeler terug bij Ajax. In zijn tweede periode ging het hem voor de wind en speelde de getalenteerde rechtsbuiten zich in de kijker bij verschillende Europese topploegen. Uiteindelijk speelde Van der Meijde nog voor Internazionale en Everton. Na een teleurstellend avontuur bij PSV hing de rugnummer 7 op 31-jarige leeftijd zijn schoenen aan de wilgen.

Schuttersgebaar

Op 19 maar 2003 beleefde Van der Meijde misschien wel de mooiste dag van zijn leven. Op weg naar de kwartfinales speelde Ajax een uitwedstrijd tegen AS Roma. Na 36 seconden lag de bal al in het netje. De ex-international werd in de diepte aangespeeld, dribbelde naar binnen en pegelde de bal achter Francesco Antonioli. Van der Meijde besloot deze goal te vieren met een schuttersgebaar. In Amerika dachten ze dat hij de scherpschutters in de toen net ontstane oorlog met Irak steunde, maar dit bleek een verkeerde aanname te zijn. De rugnummer 7 van Ajax bracht met dit gebaar namelijk een ode aan de fanatieke jagers uit het gastgezin waar hij verbleef gedurende zijn periode in Twente.

Drank en drugs

De carrière van Andy eindigde niet zoals hij voor ogen had. Op jonge leeftijd leefde hij namelijk voor het heilige spelletje. Zijn turbulente levensstijl in Liverpool heeft ertoe geleid dat veel Nederlanders een vertekend beeld hebben gekregen van de ex-international. Van der Meijde liet een aantal jaar geleden namelijk nog weten dat hij tot zijn 21ste nog nooit dronken geweest was. Maar in Italië en Engeland ging het mis. Aangezien hij weinig aan spelen toekwam, besloot de vleugelaanvaller op zoek te gaan naar afleiding. Hij spendeerde tonnen aan drank, drugs en prostituees. Uiteindelijk ging ook zijn huwelijk kapot door een affaire met een stripper. Inmiddels heeft Van der Meijde zijn leven gelukkig weer helemaal op de rit en geniet hij van zijn prachtige gezin!

Life After Football #69 is uit! Koop jouw issue nu hier en lees exclusieve interviews en bekijk fantastische rapportages!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.