SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 6: Xavi Hernández

Rugnummer 6: Xavi

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de zesde maand van 2021 wordt rugnummer 6 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. 

In deze rubriek zijn er al verschillende clubiconen voorbijgekomen. Vorige week behandelden we nog de legendarische Franco Baresi. Ditmaal lichten we het verhaal van Xavi Hernández uit. In 1997 stroomde de zeventienjarige Xavi door van La Masia naar het vlaggenschip van FC Barcelona. Eén jaar later maakte La Calculadora (De Rekenmachine) zijn debuut onder niemand minder dan Louis van Gaal. De Spaanse alleskunner speelde uiteindelijk zeventien geweldige seizoenen bij FC Barcelona, waarin hij ruim 500 wedstrijden speelde en de prijzenkast royaal aangevuld heeft. In deze prachtjaren behaalde Xavi ook de magische grens van 150 wedstrijden in de Champions League, waardoor hij enkel Cristiano Ronaldo en landgenoot Iker Casillas voor zich laat. We zullen rugnummer 6 nog eeuwenlang associëren met de geniale Xavi Hernández.

Trainerscarrière

Na zijn afscheid bij FC Barcelona besloot Xavi zijn geweldige carrière af te sluiten in Qatar. Hij heeft het klaarblijkelijk enorm naar zijn zin in de ‘zandbak’, want de Spaanse middenvelder staat nu onder contract als hoofdtrainer bij de club waar hij in 2019 zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing. We wisten al een lange periode dat het trainersvak hem op het lijf geschreven was, maar we hadden nooit verwacht dat Xavi zijn trainerscarrière in Qatar zou starten. Als voetballiefhebbers hopen we hem in de komende jaren natuurlijk nog op de Europese velden terug te zien, deze keer dan helaas wel aan de zijlijn. Wanneer Xavi zijn spelinzicht net zo goed weet over te brengen als in de tijd dat hij met de aanvoerdersband op het veld stond, kan het haast niet anders dan dat deze Spaanse legende een geweldige trainer wordt.

Gouden driehoek

In de gloriejaren van FC Barcelona en de Spaanse nationale ploeg vormden Xavi, Iniesta en Busquets een gouden driehoek. De middenvelders complementeerden elkaars kwaliteiten en wisten elkaar door hun geweldige voetbalgogme blindelings te vinden. We mogen wel zeggen dat deze wereldsterren een van de grondleggers van het zogeheten tiki-taka-voetbal zijn. Dit waanzinnige middenveld was onder andere verantwoordelijk voor drie Champions League-titels, vijf landskampioenschappen, één EK-titel en één WK-titel. Door deze onuitwisbare indruk van deze rugnummer 6 kunnen we hedendaags nog steeds genieten van het snelle positiespel in de Europese competities. Xavi Hernández is een speler voor in de geschiedenisboeken!

Vanaf nu is Life After Football #68 verkrijgbaar. Bestel jouw exemplaar nu in onze webshop of lees hem nu online!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.