SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 6: Aldair

Rugnummer 6: Aldair

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de zesde maand van 2021 wordt rugnummer 6 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. 

Aldair Santos do Nascimento, beter bekend als Aldair, werd geboren op 30 november 1965 in Ilhéus, Brazilië. De legendarische verdediger begon zijn carrière in zijn geboorteland bij Flamengo, maar besloot uiteindelijk toch zijn geluk te beproeven in Europa. Hij tekende in 1989 een contract bij Benfica. Aldair speelde één seizoen voor de Portugezen, waarna hij de overstap naar AS Roma maakte. Uiteindelijk speelde de Braziliaanse stopper meer dan een decennia lang voor de club uit Rome. In 2003 besloot hij afscheid te nemen van het professionele voetbal, maar een aantal jaar laten besloot hij zijn kicksen toch weer uit de kast te halen. Aldair tekende een contract bij SS Murata, San Marino. De rugnummer 6 van AS Roma won in 1994 de wereldtitel met zijn vaderland. Zijn trouwe dienst voor club en land maken Aldair een prachtige voetballer!

Trouwe hond

Aldair verkaste in 1990 vanuit Portugal naar Rome om te gaan voetballen bij AS Roma. Uiteindelijk speelde de Braziliaan 330 wedstrijden voor de Romeinen. Hij werd in 2000 erkend als een van de beste spelers ter wereld door opgenomen te worden in de FIFA XI. Ondanks het feit dat de club geen grote internationale onderscheidingen had gewonnen, bleef Aldair trouw aan AS Roma. Zijn loyaliteit onderscheidt de Braziliaan van andere wereldsterren. Mede hierdoor kreeg Aldair in Rome de bijnaam ‘Pluto’. Daarnaast zijn er een aantal uiterlijke gelijkenissen tussen de Braziliaan en het Disney-karakter. De legendarische verdediger is onderdeel van de AS Roma Hall of Fame. Tussen 2003 en 2013 werd het rugnummer 6 zelfs niet meer gebruikt als eerbetoon aan de Braziliaan. Op verzoek van Aldair zelf, haalde de Romeinse club het rugnummer na tien jaar terug uit de ijskast voor niemand minder dan Kevin Strootman.

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.