SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 5: Franz Beckenbauer

Rugnummer 5: Beckenbauer

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de vijfde maand van 2021 wordt rugnummer 5 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. 

Het Duitse voetbal is bijna altijd toonaangevend geweest in het mondiale voetbal. Een van de grondleggers van dit succes is Franz Anton Beckenbauer, beter bekend als de Duitse keizer. Zijn spelinzicht was uitzonderlijk goed, waardoor de Duitser over het veld kon wandelen. Een paar stapjes naar links, een stapje naar rechts, naar voor of naar achter, een traditionele libero die altijd zijn mannetje stond. Zijn katoenen shirt en broek bleven altijd volledig in tact, er was na de wedstrijd geen vlekje op te bekennen. Der Kaiser wist als voetballer én als trainer alles te winnen. Mede hierdoor is het tactische meesterbrein een van de grootste namen uit de voetbalgeschiedenis. Hij kwam uit voor Die Mannschaft, Bayern München, Hamburger SV en het Amerikaanse New York Cosmos, waar hij samenspeelde met voetballegende Pelé. Als drager van het ‘schone’ tricot met rugnummer 5 mag Beckenbauer absoluut niet ontbreken in dit illuster rijtje.

Vriendschap met Cruijff

Beckenbauer staat bekend als de Duitse Cruijff. Invloedrijk, maar bovenal een fantastische voetballer. Der Kaiser vocht in de jaren ’70 veel onderlinge duels uit met onze nummer 14. Op het veld waren het dan ook echt rivalen, maar buiten het veld hadden ze enorm veel bewondering voor elkaar. Door de jaren heen bouwden ze een bijzondere band op die uitgroeide tot een ware vriendschap. De Duitse keizer beweert zelfs dat Cruijff als een broer voor hem was. In 1974 pakte Beckenbauer ten koste van Cruijff en heel Nederland de wereldtitel, iets wat nog steeds pijn doet in onze voetbalharten. Toch kunnen we als voetballiefhebbers niet ontkennen dat de bekendste libero uit de voetbalgeschiedenis een geweldige atleet was. Rugnummer 5 zal voor altijd geassocieerd worden met Franz Anton Beckenbauer!

Vanaf nu is Life After Football #68 verkrijgbaar. Bestel jouw exemplaar nu in onze webshop of lees hem nu online!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.