SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 4: Hal Robson-Kanu

Rugnummer 4: Robson-Kanu

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de vierde maand van 2021 wordt rugnummer 4 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. 

Hal Robson-Kanu is niet de eerste voetballer waar we aan denken bij het magische rugnummer 4. Echter heeft deze spits wel een heel bijzonder verhaal. Wellicht is zijn naam door de jaren heen een beetje weggezakt, maar de herinneringen zullen snel opgehaald worden wanneer we terugblikken op het EK 2016. Robson-Kanu was namelijk de revelatie van het nationale voetbalelftal van Wales tijdens dit succesvolle eindtoernooi in Frankrijk. Door zijn sterke optreden tijdens het Europees Kampioenschap groeide de spits uit tot een ware cultheld. Helaas heeft hij het niveau van wedstrijden in Frankrijk nooit meer weten te evenaren. Toch speelt de Welshman met Nigeriaans bloed zijn wedstrijden al meer dan vier seizoenen met rugnummer 4.

Nwankwo Kanu

Kennen we hem nog, Nwankwo Kanu? Hij brak door bij Ajax, beleefde zijn gloriejaren bij Arsenal en hing zijn schoenen aan de wilgen bij Portsmouth. De mooiste prijs uit zijn carrière pakte hij ongetwijfeld met de Amsterdamse sterrenploeg van Louis van Gaal. In de Champions League-finale in 1995 tegen AC Milan, kwam de Nigeriaanse spits in de 54e minuut binnen de lijnen. Op 19-jarige leeftijd mocht hij de cup met de grote oren al omhoog houden. Nu vraag je jezelf zeker af wat deze speler – naast zijn achternaam – gemeen heeft met Robson-Kanu. We kunnen je verklappen dat dit meer is dan dat je nu hoogstwaarschijnlijk denkt. Nwankwo is namelijk de grote inspiratiebron geweest achter de keuze voor het magische rugnummer 4 van de spits uit Wales. De ex-jeugdexponent van Ajax droeg dit nummer gedurende zijn interlandcarrière bij Nigeria, Robson-Kanu raakte onder de indruk en nam het nummer over.

EK 2016

Het EK 2016 blijft voor altijd een prachtige herinnering voor iedereen die Wales een warm hart toedraagt. Onder leiding van Chris Coleman wist Wales namelijk een plek in de halve finale op het Europees Kampioenschap te bemachtigen, een prestatie die als onmogelijk beschouwd werd. Een prachtig sprookje waar de voormalig spits van Reading een hoofdrol in speelde. Hij excelleerde tijdens dit toernooi, wist twee keer te scoren en had een belangrijk aandeel in de uitschakeling van titelfavoriet België. De spits van Wales heeft veel te danken aan het EK-voetbal in Frankrijk. Door zijn sterke optreden verdiende Robson-Kanu namelijk een transfer naar West Bromwich Albion, waarmee hij verschillende seizoenen in de Premier League uitkwam. Vijf seizoenen later is de Welshman nog steeds in dienst bij The Baggies en fungeert hij als pinchhitter. En ja, nog altijd met zijn geliefde rugnummer 4.

Vanaf nu is Life After Football #68 verkrijgbaar. Bestel jouw exemplaar nu in onze webshop of lees hem nu online!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.