SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voetbalcultuur, fashion en lifestyle?

SCHRIJF JE NU IN!
Menu

Rugnummer 3: Danny Blind

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de derde maand van 2021 wordt rugnummer 3 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. 

We sluiten de maand af met een iconische Nederlandse voetballer die rugnummer 3 droeg. Een echt Sparta én Ajax-icoon, maar ook 42-voudig Oranje-international. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Danny Blind. De geboren Zeeuw speelde zijn gehele carrière voor twee betaald voetbalclubs, namelijk Sparta en Ajax. Vooral met laatstgenoemde club behaalde hij prachtige successen, waaronder natuurlijk de wereldbekerwinst voor clubteams in 1995. Door zijn Europese successen met de Amsterdamse voetbalclub, kwam de centrale verdediger in een illuster rijtje terecht. Hij is namelijk een van de zes voetballers die alle prijzen op clubniveau gewonnen heeft. Na zijn voetbalcarrière, bekleedde Blind meerdere functies bij Ajax en de nationale bond. 

Godenzoon

Danny Blind beleefde zijn hoogtijdagen bij Ajax. Onder leiding van ex-ploeggenoot Louis van Gaal (Sparta Rotterdam, 1979-1986), stegen de Amsterdammers boven zichzelf uit. In 1995 wist Ajax met broekies als Clarence Seedorf, Edgar Davids en Patrick Kluivert zelfs de Champions League te winnen. Het team was een geoliede machine, waarin de ervaren Frank Rijkaard zich als een ware leider toonde. Danny Blind fungeerde in dit elftal als voetballende verdediger, evenals zoon Daley in het huidige elftal van Erik ten Hag. Door zijn professionele houding was Blind een echte voorbeeldprof, een rolmodel voor de jeugdige spelers van het eerste elftal. Deze ijzeren mentaliteit had het elftal nodig. Mede door zijn voetballende vermogen en professionele houding, ging de achterban van Ajax houden van deze Zeeuwse Godenzoon.

Kuchje

Het sprookje kreeg een mooi vervolg, want in datzelfde jaar won Ajax ook de wereldbeker voor clubteams in Tokio. En vraag niet hoe, de spanning was om te snijden. Door het tijdverschil vond de wedstrijd om de wereldbeker tegen Grêmio op dinsdagochtend 11.00 Nederlandse tijd plaats. De wedstrijd bleef onbeslist en penalty’s moesten bepalen wie de wereldbeker in ontvangst mocht nemen. Uiteindelijk kreeg Blind de eer om de bal aan te leggen voor de beslissende strafschop. “Dat was één van de langste wandelingen uit mijn leven geloof ik, van de middenlijn naar de penaltystip”, vertelt hij. Tijdens deze wandeling ontstond er een memorabel moment: het kuchje van Blind. Volgens de aanvoerder van Ajax typeerde dit de spanning die de wedstrijd met zich meebracht. De iconische, Nederlandse drager van het rugnummer 3 stuurde de keeper van Grêmio naar de verkeerde hoek en het Amsterdamse feest kon beginnen. De rest is geschiedenis.

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.