SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 3: Asamoah Gyan

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de derde maand van 2021 wordt rugnummer 3 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. 

Asamoah Gyan, ook wel bekend als Baby Jet, is op 22 november 1985 geboren in Accra, Ghana. Aangezien de voetbalaccommodaties in Ghana vrij beperkt zijn besloot de Ghanese spits op jonge leeftijd zijn geluk te beproeven in Europa, bij Udinese om precies te zijn. Naast de Serie A, kwam Gyan ook nog uit in de Ligue 1 voor Stade Rennais en in de Premier League voor Sunderland. Na wat financieel aantrekkelijke uitstapjes in Azië, voetbalt Baby Jet momenteel weer in zijn vaderland bij Legon Cities. Misschien is hij niet de beste voetballer die rugnummer 3 droeg, maar wel een van de meest opmerkelijke. Gyan droeg meer dan een decennium lang dit rugnummer bij de Black Stars, nadat hij het stokje had overgenomen van zijn oudere broer Baffour Gyan. Maar waarom voetbalde deze spits zijn wedstrijden voor Ghana eigenlijk altijd met rugnummer 3?

Rugnummer 3

Rugnummer 3 is heilig voor Asamoah Gyan, letterlijk. In een interview met Pulse Ghana, onthulde de Ghanese spits dat er enorm veel kracht achter het nummer zit voor hem. Baby Jet is erg gelovig en vertelt: “God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest, dat is drie.” Daar baseert hij de keuze op om voor dit rugnummer te kiezen. Hij vervolgt: “En nummer drie is erg krachtig, bijvoorbeeld als je iets heel zwaars optilt. Je telt tot drie in je hoofd. Een, twee, drie en dan lukt het.” Het nummer betekende zoveel voor hem, dat het getal zelfs onderdeel werd van zijn kapsel. Een mooie achterliggende gedachte die Gyan tot grote hoogtes heeft gebracht.

Rugnummer 3: Asamoah Gyan

WK 2010

Het WK 2010, het hoogtepunt maar tegelijkertijd ook het dieptepunt van Asamoah Gyan. Een excellerende Ghanees met rugnummer 3 domineerde het WK voor Ghana. Helaas werd zijn goede spel niet beloond. Een prachtig toernooi in Zuid-Afrika strandde namelijk in de kwartfinale. Dankzij zijn sterke spel behoorde Ghana tot de beste acht landen van de wereld in 2010, iets wat bijzonder zeldzaam is voor een Afrikaans land. Maar door een grote misser van Gyan ging dit sprookje als een nachtkaars uit. Een bloedstollende wedstrijd tegen Uruguay eindigde in een 1-1 gelijkspel na negentig minuten. In de laatste minuut van de blessuretijd kreeg Ghana een strafschop nadat Luis Suárez de bal uit het doel sloeg, rode kaart. Asamoah Gyan nam plaats achter de bal, maar hij raakte de bovenkant van de lat. Uruguay won uiteindelijk na penalty’s. Een desastreus einde voor de man die zo belangrijk was in 2010.

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.