SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 2: De Spijker

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. De basisspelers spelen voornamelijk met de rugnummers 1 tot en met 11. Voor elke positie een iconisch rugnummer. Soms geven spelers een eigen draai aan hun speeltenue met een opmerkelijke rugnummer. De andere keer maken de spelers van een standaard rugnummer echt hun eigen. Veel iconen op het veld met ieder zijn eigen verhaal. Een ideale mogelijkheid om door ons de mooiste toe te lichten.

van Tiggelen

Vandaag verdiend Adrianus Andreas (Adri) van Tiggelen een plekje in de rubriek. En terecht ook. Adri van Tiggelen kwam van ver en heeft hard moeten werken, maar mede door zijn harde werk mag hij spreken over een prachtige voetbalcarrière. Van Tiggelen heeft op clubniveau veel bereikt en bovenal was hij basisspeler van het Nederlandse elftal in 1988 waarin Nederland het EK won. Hier droeg hij de #2 op de rug. Van Tiggelen had de bijnaam De Spijker door zijn dunne lichaam, maar toch spijkerharde tackles.

Handen uit de mouwen

Adrianus kon en mocht in zijn jongere jaren niet zomaar verwachten dat hij later zijn geld zou gaan verdienen met voetbal. In zijn geboorteplaats, Oud-Beijerland, werkte het iets anders dan in de grote steden. Hier had Adri helemaal niet de mogelijkheid om met regelmaat te voetballen, maar heeft hij in zijn tienerjaren hard moeten werken in de plaatselijke metaalsmelterij. Adri heeft jaren in de smelterij gewerkt voordat Sparta Van Tiggelen vastlegde. Hij is zijn verleden in de metaalindustrie echter nooit vergeten. Op het veld fungeerde Adri namelijk als eenmanssloopbedrijf, waar niemand gemakkelijk langs kwam.

Adri speelde van 1978 tot en met 1995 op het hoogste niveau van Nederland en België. Adri begon zijn voetbalcarrière dus in Rotterdam bij Sparta. Adri speelde vijf mooie jaren in Rotterdam waar hij bijna elke wedstrijd speelde. Vervolgens vertrok Adri naar Groningen waar hij drie jaren als basisspeler speelde. Adri werkte hard. Hij bleek een solide en betrouwbare verdediger, die door zijn harde werk maar stappen bleef maken. Adri verdiende hierdoor een prachtige transfer naar de titelstrijders ARC Anderlecht in België.

Nuchtere Adri bij het chique Anderlecht

Bij ARC Anderlecht heeft Adri vijf prachtige jaren gehad. Hij vermaakte zich prima in België. Anderlecht werd gezien als een chique club, waar de meeste spelers en personeel dat graag uitten. Adri bleef daarentegen lekker zichzelf. Nuchter en direct. Adri dronk rustig een biertje en sprak tegen iedereen hetzelfde. Daar moesten sommige mensen op de club aan wennen. Wat Adri wel meenam was een winnersmentaliteit. Dit uitte zich ook in een hoop mooie medailles. Met Anderlecht won Adri namelijk twee keer de competities, twee keer de beker en twee Belgische Supercups.

EK ’88

In 1988 won Nederland in West-Duitsland natuurlijk een onvergetelijk EK. Adri was een belangrijk onderdeel van het Nederlandse elftal tijdens dit toernooi. Op de linksback bleek De Spijker onmisbaar. Adri stond elke wedstrijd van het toernooi aan de basis en heeft geen minuut gemist. Een fantastische prestatie.

Leeftijd is maar een getal

Op 34-jarige leeftijd maakte Van Tiggelen van Anderlecht in 1991 nogmaals een mooie transfer. Dit keer naar Eindhoven. Met PSV speelde Adri nog drie mooie seizoenen. Hier won Adri zijn eerste Nederlandse clubprijzen. Hij won de landstitel en de Nederlandse Supercup. Zijn laatste spelersseizoen speelde van Tiggelen bij Dordrecht ’90. Hij speelde zijn laatste professionele wedstrijd op 28 mei 1995, kort voor zijn 38e verjaardag. Het was een wedstrijd die ze met 5 – 1 wonnen van FC Volendam. Adri beloonde zichzelf hier met een goal, nadat hij een strafschop benutte.

Wat een carrière en wat een verhaal. Wat Adri nu doet? Adri is tegenwoordig te vinden langs verschillende voetbalvelden om de volgenden ‘spijker’ te vinden, als scout bij Sparta Rotterdam, de club waar zijn hart ligt.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.

Wil je onze magazines lezen? Dan zijn ze te vinden op onze Webshop Life After Football.