SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 11: Ryan Giggs

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de elfde maand van 2021 wordt rugnummer 11 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. Deze editie staat in het teken van Manchester United icoon, Ryan Giggs.

Header_DeElf_Giggs

Clubicoon

Ryan Giggs, één van de clubiconen van Manchester United. Met 941 optredens achter zijn naam is hij de speler met de meeste wedstrijden ooit voor de club uit Manchester. Wat veel mensen echter niet weten is dat hij begon in de jeugd van het blauwe gedeelte van de stad, Manchester City. Na een jaar in het blauw gespeeld te hebben, bood Manchester United Ryan een contract aan. Giggs speelde van 1991 tot en met 2014 voor de hoofdmacht van de ‘The Red Devils’. De Welshman speelde in het begin van zijn carrière vaak linksbuiten, vanwege zijn snelheid en traptechniek. In de najaren van zijn carrière kwam hij meer in een controlerende positie te spelen, de snelheid was grotendeels weg en met zijn ervaring en inzicht kon hij nog steeds heel belangrijk zijn voor het team. Zo heeft Giggs bij Manchester United dertien (!) keer de landstitel gewonnen, negen keer de FA Community Shield, vier keer de FA Cup en twee keer de Champions League, en zo gaat de erelijst nog even door van de middenvelder!

The Welsh Wizard kwam 64 keer uit voor zijn land Wales. In 2007 zette de middenvelder een punt achter zijn interlandcarrière in een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. De wedstrijd eindige in 0-0, maar Giggs werd wel uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Ryan-Giggs jong
Ryan Gigss bondscoach

Naast het veld

In zijn tijd als speler werkte Giggs lange tijd samen met Sir Alex Ferguson. De twee iconen van Manchester United hebben allebei een groot aandeel gehad voor de successen van de club. Nadat Giggs zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, werd hij in 2018 bondscoach van het nationale team van Wales. In de eerste interland onder Giggsy won Wales met maar liefst 6-0 van China. Voor het wereldkampioenschap in Qatar van volgend jaar wist Wales zich niet direct te plaatsen, maar wellicht maken zij nog een kans via de play-offs. De Welshman is overigens ook mede-eigenaar van het Engelse Salford City FC, samen met oud-Manchester United teamgenoten Phil en Gary Neville, Paul Scholes, Nicky Butt en David Beckham. Salford City FC komt uit in de National League North.

Ons nieuwe ISSUE #70 is uit met niemand minder dan Edwin van Sar! Koop nu uw exemplaar.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram