SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 11: Marc Overmars

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de elfde maand van 2021 wordt rugnummer 11 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. Deze editie staat in het teken van directeur voetbalzaken bij Ajax, Marc Overmars.

Header_Overmars

Razendsnel op de Veluwe

De oud-linksbuiten van onder andere Ajax en FC Barcelona, Marc Overmars, stond bekend om zijn enorme snelheid en kon met beide benen goed overweg. De aanvaller is geboren in een klein Veluws dorpje genaamd Emst, met ongeveer 3000 inwoners. Hij begon met voetballen in de jeugd van SV Epe, waar hij na acht jaar, in 1990 de overstap maakte naar Go Ahead Eagles. Eén jaar later kocht Willem II de snelle buitenspeler voor het destijdse recordbedrag van 500.000 gulden voor een speler van zijn leeftijd. In 1992 tekende Speedy Gonzales voor Ajax waar hij uitgroeide tot vaste waarde en smaakmaker. Met zijn talloze assists en enormer snelheid was hij een plaag voor elke verdediger. De linksbuiten viel op in de voetbalwereld en werd beloond met een prijs voor speler van het jaar, de Gouden Schoen. In het jaar 94/95 won Overmars de Champions League met Ajax en was tevens zijn succesvolste jaar van de aanvaller.

marc-overmars
Marc Overmars buikschuiver

Buitenlands avontuur

Na het Amsterdamse avontuur koos de TGV uit Emst voor een buitenlands avontuur bij het sterrenteam van Arsenal, welke destijds onder leiding stond van Arsène Wenger. Arsenal betaalde ongeveer 15 miljoen gulden voor de Nederlander. In zijn eerste jaar in Londen werd hij direct landskampioen én won hij de FA cup. Na drie seizoenen vertrok hij naar de Spaanse grootmacht, FC Barcelona, voor een bedrag van 40 miljoen euro. Op 26 juli 2004 zette Marc noodgedwongen een punt achter zijn carrière, door de vele knie- en enkelblessures. In 2005 keerde Overmars echter wel terug bij de club waar het voor hem allemaal begon, Go Ahead Eagles. Niet als voetballer, maar hij trad toe tot de Raad van Commissarissen van de club. Na zijn afscheidswedstrijd in 2008 gaf hij zo’n goede indruk op coach Jaap Stam dat hij werd gevraagd om zijn voetbalschoenen weer aan te doen. Het antwoord was ‘ja’ van Overmars en speelde zijn echte allerlaatste wedstrijd op 1 mei 2009, waar hij na harde charges hinkend het veld moest verlaten door een zware enkelblessure.

In pak

Nadat de linksbuiten officieel de schoenen aan de wilgen had gehangen trad hij toe tot het bestuur als hoofd technische zaken. In 2011 flirtte Ajax met Overmars over een eventuele rol binnen de club. Uiteindelijk leidde dit nog nergens toe. Echter was het in 2012 wel raak voor Ajax en ging Overmars overstag. Hij werd door de directie en Raad van Commissarissen aangesteld als directeur voetbalzaken. Overmars gaat zich onder andere bezighouden met transferzaken, de jeugdopleiding en is ook hoofd scouting. Door de vele miljoenendeals die Overmars heeft gemaakt bij Ajax, kreeg Marc de bijnaam ‘Marc Netto’.

Ons nieuwe ISSUE #70 is uit met niemand minder dan Edwin van Sar! Koop nu uw exemplaar.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram