SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 11: Gary Speed

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de elfde maand van 2021 wordt rugnummer 11 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. Deze editie staat in het teken van Gary Speed.

Header_Speed

Speed langs de lijn

De Welshmen Gary Speed is in 1969 geboren in de plaats Mancot. Nadat Speed klaar was met zijn school in 1988, tekende hij zijn eerste profcontract bij de Engelse voetbalclub Leeds United. Daar kende de linkermiddenvelder veel succes in zijn eerste jaren. In 1992 won Speed met Leeds de Football League First Division. Hij kwam tot 41 optredens in de hoofdmacht en scoorde daarin zeven doelpunten. Toenmalig trainer Eddie Gray beweerde zelfs dat het middenveld waarover hij in die periode beschikte het beste was waar hij mee had gewerkt. Samen met Gary Speed, stonden niemand minder dan Gordon Strachan, Gary McAllister en David Batty ook op dat middenveld.

Het seizoen daaropvolgend was de club actief in de Champions League. Speed speelde een sleutelrol in de campagne. Na een 3-0 verlies bij het Duitse VfB Stuttgart hielp Speed Leeds United met een magistrale volley aan een 4-1 thuiszege. Hoewel Leeds in eerste instantie niet doorging naar de volgende ronde, vanwege de regel van de uitdoelpunten, werd het Leeds van Gary Speed weer in het toernooi opgenomen omdat Stuttgart een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld.

Als jeugd fan van Everton, kwam de droom van Speed uit toen hij in 1996 een contract tekende bij ‘The Toffees’. In Liverpool kwam hij tot 58 officiële optredens. Na twee teleurstellende jaren besloot Gary om zijn geluk te zoeken bij Newcastle United, waar hij zes jaar speelde tot 2004. In 2004 maakte hij de overstap naar Bolton Wanderers, daar stond hij onder contract tot 2008. Gary Speed speelde in augustus 2007 zijn 500ste wedstrijd en werd daarmee de speler met de meeste wedstrijden ooit in de Premiership. Na nog twee jaar gespeeld te hebben voor Sheffield United sloot Speed zijn carrière af als speler bij de The Blades.

Gary Speed
Gary Speed Trainer

Depressie

Gary Speed werd in 2010 bondscoach van zijn geboorteland Wales. De Welshman bracht het nationale team weer op de rails en klommen van de 116de naar de 45ste plek op de FIFA-ranglijst. Voor de buitenwereld leek het alsof Speed zielsgelukkig was, een vrouw en twee zoontjes. Toch leek het net even wat anders eruit te zien in het leven van de voormalig international. De middenvelder kampte al langere tijd met depressies en weigerde om erover te praten met iemand. De reden daarvoor was de voetbalwereld. De wereld van machomannen en het ‘taboe’ van een depressie. Zijn vrouw Louise omschreef Speed als een gesloten persoon als het om zijn gevoelens ging. Ondanks de vele successen zat het glas vaak halfleeg, vertelde zijn moeder Carol later. Op 27 november 2011 beroofde Gary Speed zichzelf van het leven en de voetbalwereld stond stil. Louise vond Gary in de garage van het huis, waar hij zichzelf had opgehangen.

In de Britse voetbalwereld kwam dit bericht als een klap in het gezicht. Gary Speed is een legende bij de clubs waar hij gespeeld heeft. De middenvelder was immens populair onder de fans, die een prachtig eerbetoon voor Speed hadden. Omdat de Welshman lange tijd nummer elf op zijn rug droeg, gingen de Leeds fans, in de elfde minuut van de wedstrijd, elf minuten lang non stop zingen voor het overleden clubicoon. De spelers eerde Speed die dag ook met een klinkende 4-0 zege op Nottingham.

Ons nieuwe ISSUE #70 is uit met niemand minder dan Edwin van Sar! Koop nu uw exemplaar.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram