SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 10: William Gallas

William Gallas nummer 10

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de tiende maand van 2021 wordt rugnummer 10 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal.

In de eerste editie van deze tiende maand is de eer aan William Gallas. De Fransman heeft een succesvolle carrière achter de rug. Hij maakte furore als verdediger bij onder andere Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal. William heeft twee keer de Premier League gewonnen, één keer de Engelse League Cup en één keer de Engelse Supercup met zijn toenmalige ploeg Chelsea.

Willy in Londen

De 83-voudig Frans international speelde lange tijd van zijn carrière in de Engelse hoofdstad, Londen. De Franse club Marseille verkocht Gallas voor 9,3 miljoen aan Chelsea waar het Londense avontuur begon. Na vijf jaar bij Chelsea en het winnen van verschillende prijzen bij ’the blues’, maakte Willy de overstap naar Arsenal FC. Daar had de verdediger het rugnummer 10 gekregen van, niemand minder dan, Arsène Wenger. Dennis Bergkamp stopte met voetbal waardoor het nummer vrij kwam. De Franse oefenmeester zei er zelf het volgende over:  “Nummer drie was ongemakkelijk voor hem en ik had de rest van de nummers weggegeven. Uiteindelijk dacht ik dat het misschien een goed idee zou zijn om het rugnummer tien aan een verdediger te geven, omdat een spits veel last zou hebben van de vergelijking met Dennis. In eerste instantie was ik huiverig om Dennis’ nummer uit te delen, en vooral aan een verdediger, maar over het algemeen denk ik dat het beter is op die manier.” William Gallas scoorde overigens in zijn tijd bij Arsenal de meeste goals van zijn carrière. Het rugnummer 10 bracht toch wel het scorende vermogen in de Fransman naar boven.

Haat-liefde relatie

Willy kwam in zijn tijd bij Arsenal vaak in opspraak vanwege verschillende incidenten. Eén daarvan was wanneer Gallas enige kritiek kreeg naar aanleiding van zijn acties in een 2-2 gelijkspel tegen Birmingham City op 23 februari 2008. Toen Gaël Clichy van Arsenal aan het eind van de tweede helft in blessuretijd een penalty tegen kreeg. Gallas liep naar de helft van Birmingham, uit protest. Hij stond daar toen Birmingham aanvaller James McFadden de strafschop verzilverde. Vervolgens moest Willy in bedwang worden gehouden toen hij woedend de confrontatie met het publiek leek aan te gaan. Na het laatste fluitsignaal ging Gallas op het veld zitten terwijl de rest van de spelers het veld verlieten voordat hij getroost werd door manager Arsène Wenger. Het tweede incident was het aanvoerderschap, die hij had gekregen van Arsène Wenger. William gaf namelijk in een interview met Associated Press toe dat er spanningen waren in de kleedkamer en suggereerde dat de jongere spelers van Arsenal meer moed moesten tonen als het team succesvol wilde zijn. Na die uitspraken werd Gallas uit de selectie gezet en werd zijn aanvoerdersband afgepakt. In 2013 vertrok William Gallas transfervrij naar een andere club in Londen, Tottenham Hotspur.

Ons nieuwe ISSUE #70 is uit met niemand minder dan Edwin van Sar! Koop nu uw exemplaar.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.