SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 10: Legacy of FC Barcelona

Header_MessiRonal

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de tiende maand van 2021 wordt rugnummer 10 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. Deze editie staat in het teken van de club FC Barcelona.

 

In deze editie hebben we niet voor één speler gekozen, maar voor het wereldberoemde rugnummer 10 van FC Barcelona. De allerbeste nummer 10’s van de geschiedenis van de Blaugrana en de druk die het nummer met zich meebrengt in de toekomst. Het nummer word door verschillende Culers als heilig gezien. Je moet het verdienen om met dat nummer te spelen en is dus zeker niet ‘zomaar’ een rugnummer in Barcelona.

Het begin van de legende

De allereerste nummer 10 van FC Barcelona was Enrique Fernández in 1935. Maar de echte legacy begon toen Diego Armando Maradona het nummer toe-eigende in 83′. Later volgde verschillende iconen zoals, Michael Laudrup, Hristo Stoichkov, Romário, Gheorghe Hagi en Jari Litmanen. Na de laatstgenoemde nam Rivaldo het stokje over van de Fin in 2000. Rivaldo speelde twee seizoenen met nummer 10 op de rug. Na veel spectaculaire acties en werelddoelpunten, mocht de Argentijn Juan Román Riquelme het waar gaan maken in Camp Nou. Eén seizoen later kwam de Braziliaanse balgoochelaar Ronaldinho Gaúcho naar Barcelona. Hij was en is nog steeds de grote publiekslieveling van de Culers. De oogstrelende momenten in het rood-blauwe shirt van de magiër lieten voetbalfans van over de gehele wereld niet koud. Sinds het moment dat Lionel Messi zijn debuut maakte voor FC Barcelona had hij meteen een klik met Ronnie en samen zorgde ze voor veel gejuich in het Camp Nou. Ronaldinho speelde vier seizoenen lang met nummer 10, voordat hij vertrok voor een nieuw avontuur in Milaan.

Legacy of Leo

Lionel Andrés Messi Cuccittini, oftewel Leo Messi, is misschien wel de beste voetballer aller tijden. In Barcelona kreeg de Argentijn zelfs de bijnaam Messias. Messi maakte in 2003 zijn debuut voor de Catalanen en nam in 2008, na het afscheid van Ronaldinho, het rugnummer 10 over van zijn Braziliaanse vriend. Van 2008 tot 2021 speelde La Pulga (De Vlo) met nummer 10 waarin hij ongekend veel doelpunten en ontelbare dribbels maakte die iedereen zich voor altijd zal blijven herinneren. Na het verrassende vertrek van Messi bij FC Barcelona, was het nog de vraag of het nummer 10 ooit nog gebruikt zou worden. De club besloot om het nieuwe supertalent Ansu Fati het rugnummer te geven inclusief de bijbehorende druk. Het is nu aan de tiener om die legacy door te zetten en in de voetsporen te treden van zijn jeugdhelden.

Ons nieuwe ISSUE #70 is uit met niemand minder dan Edwin van Sar! Koop nu uw exemplaar.
Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram