SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 1: Ruud Geels

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de eerste maand van 2021 wordt rugnummer 1 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. 

Geertruida Maria Geels, beter bekend als Ruud Geels, is geboren op 28 juli 1948 in Haarlem. Deze oud-voetballer heeft onder meer gespeeld voor Ajax, PSV en Feyenoord. De rossige doelpuntenmachine is een geboren afmaker en scoorde er gedurende zijn carrière lustig op los. Geels speelde in zijn totale loopbaan 473 wedstrijden en hierin wist hij maar liefst 318 keer het net te vinden. In de vier jaar die hij bij de Amsterdammers speelde werd Ruud vier keer topscorer van de Eredivisie. Wat opviel was zijn scorende vermogen, want hij kon waanzinnige cijfers weerleggen. In 131 wedstrijden scoorde hij 123 goals, een fantastische statistiek die tegenwoordig bijna niet meer haalbaar lijkt. Maar wat heeft deze aanvaller nou met rugnummer 1 te maken? Een aanvaller met nummer 1, dat kan toch haast niet?

Ruud Geels bij Ajax 4x topscorer van de Eredivisie

WK 1974

Tijdens het WK 1974 in het toenmalige West-Duitsland was Rinus Michels de bondscoach van het Nederlands Elftal. ‘De Generaal’ had Ruud Geels geselecteerd voor zijn selectie. Bij aanvang van een wereld- en Europeeskampioenschap worden altijd de rugnummers verdeeld waar elke speler dat toernooi mee gaat spelen. Hierbij zou je denken dat de basisspelers rugnummers 1 tot en met 11 zouden krijgen, maar Michels wilde dit anders doen. De in 2005 overleden oefenmeester deed veel dingen in chronologische volgorde om rust te creëren in zijn meesterbrein. Zo liet hij spelers op alfabetische volgorde bij hem op gesprek komen en deelde dus ook de rugnummers uit aan de hand van het alfabet. Johan Cruijff zou hierdoor het WK gaan spelen met rugnummer 1, maar voor hem was een uitzondering gemaakt zodat Het Orakel van Betondorp kon spelen met “zijn” 14 op de rug. De eerstvolgende in het alfabet was Geels en de aanvaller kreeg dus rugnummer 1 toebedeeld. Ruud Geels heeft op het eindtoernooi geen wedstrijd gespeeld.

Ruud Geels kreeg rugnummer 1 voor het WK 1974

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.