SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 1: René Higuita

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de eerste maand van 2021 wordt rugnummer 1 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal. 

José René Higuita Zapata, beter bekend als ‘El Loco’ (De gek). De Colombiaanse sluitpost is zonder twijfel een van de meest extrinsieke doelmannen die de voetbalgeschiedenis heeft gekend. Door zijn lange, krullende haar viel hij sowieso al op. Met zijn elegante speelstijl en vreemde capriolen heeft hij uiteindelijk de harten van vele Europese voetballiefhebbers veroverd. Deze geniale gek bleef niet de hele wedstrijd rustig onder de lat staan. Meevoetballen, dat wilde hij. Hierdoor was de voorliefde voor het heilige spel immers ontstaan. In totaal kwam El Loco tot 41 doelpunten in zijn carrière, geproduceerd uit vrije trappen en penalty’s. René Higuita groeide uit tot een ware cultheld.

Bewogen jeugd

De Colombiaanse sluitpost groeide op in een van de armste sloppenwijken die de Colombiaanse stad Medellín kent. De gewelddadige stad was in handen van de nationale drugshandelaren. Nadat zijn alleenstaande moeder kwam te overlijden, nam zijn oma de voogdij op zich. Op jonge leeftijd verkocht El Loco onder andere kranten om zijn oma en zichzelf te kunnen onderhouden. Zoals in zo veel gevallen was voetbal ook de redding voor René Higuita. Via zijn schoolteam kwam hij uiteindelijk in de jeugdafdeling van topclub Atlético Nacional onder de lat te staan.

Rene Higuita is zonder twijfel een van de meest extrinsieke doelmannen die de voetbalgeschiedenis heeft gekend

Scorpion kick

El loco staat bekend om zijn Scorpion kick, hiermee deed hij zijn bijnaam eer aan. In de oefeninterland tegen Engeland in 1995 op Wembley besluit de Colombiaanse sluitpost op bijzondere wijze een schot van Jamie Redknapp te pareren. Op het oog een eenvoudig te vangen bal. Waar iedere keeper deze bal met zijn handen vangt, besluit René Higuita, moedig als hij is, enkel zijn voeten te gebruiken. Hiermee vestigde hij zijn naam in de voetbalgeschiedenis. El Loco is het nog steeds niet verleerd, zo postte de Colombiaan twintig jaar na dato een video waarin hij de Scorpion kick nog eens rustig overdeed. Hij vroeg zijn volgers op Twitter wat ze ervan vonden. Wij zijn in ieder geval onder de indruk!

https://twitter.com/i/status/640601850887163905

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue op de Life After Football-webshop!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.