SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 1: Lev Yashin

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de twaalfde maand van 2022 worden alle speciale rugnummers uitgelicht. Hier is een gigantisch boeket van, dus hebben we de mooiste verhalen gezocht.

Lev Yashin

Penaltykiller

De enige keeper die een Ballon d’Or wist te bemachtigen, de zwarte panter, dan hebben we het natuurlijk over één van de allerbeste keepers aller tijden Lev Yashin. De oud-doelman van Dinamo Moskou is geboren in 1929 in de des tijdige Sovjet-Unie. Hij stond bekent om het stoppen van penalty’s en zijn katachtige reflexen. Lev heeft 326 officiële wedstrijden gekeept voor zijn club en 78 voor zijn land. Daarnaast wist hij liefst 480 clean sheets te verzamelen. Hij werd voor zijn prestaties beloond met de Ballon d’Or in 1963, als eerste en enige keeper ooit. In 1967 werd hij beloond met de Orde van Lenin, de op een na hoogste onderscheiding in de Sovjet-Unie. Door de IFFHS werd hij verkozen tot beste doelman van de 20e eeuw. Wat veel mensen alleen niet weten is dat Yashin in het begin van zijn carrière ook vaste keeper was bij de ijshockeyploeg van Dinamo.

Roerige jeugd

De jeugd van de Sovjetburger was er geen hoe wij die kennen. Hij groeide op in een klein voorstadje van Moskou Bogorodsk. Met een gebrek aan eten en eigenlijk alles. Op zijn twaalfde werd hij van school gehaald om in een metaalfabriek te werken. Dit kwam omdat Duitsland aan de poorten stond van Moskou, er was meer ammunitie nodig. Hier leerde de jonge Lev al wat discipline was. Hij zocht zijn ontspanning in het voetbal en ging voor het team van de metaalfabriek spelen. Al snel viel hij op door snelle reflexen, lenigheid, spelinzicht, doortastendheid en koelbloedigheid. Niet lang daarna werd hij ontdekt door scouts van Dinamo Moskou en ging voor de club spelen.

Een sigaret en een borrel

In 1958 waren de twee beste spelers van de tijd voor het eerst te zien op de televisie. Pele en Yashin, allebei grootheden op de eigen positie. Een keeper stond normaal gesproken op zijn doellijn, Yashin vloog het liefst naar voren. Om het spel op te bouwen, of om een aanval van de tegenstander vroegtijdig af te kappen. Het geheim achter zijn innerlijke rust tijdens de wedstrijd? “Een sigaretje om rustig te worden, en dan een borreltje om je spieren klaar te maken.”

Je kan nu stemmen op jouw Life After Football Fashion Player en het is heel simpel. Ga nu naar www.lifeafterfootball.eu/fashion-player en kies nu jouw Fashion Player.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.