SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Ronald Koeman: “Ik ben respectloos behandeld door Laporta”

Na een bewogen periode zit Ronald Koeman nu bijna één jaar zonder club. Zichtbaar fit en opgeladen neemt Het Sneeuwvlokje plaats en hij geeft volmondig aan dat het goed met hem gaat. “Ik zit totaal in een ander moment in mijn leven dan trainer van FC Barcelona, dat is duidelijk. In mijn optiek de grootste club van de hele wereld en dat is hectisch. Het maakte het nog wat lastiger door de coronasituatie. Als er één club is die hard gestraft is door corona, dan is dat Barça wel aangezien het gewoon een toeristische trekpleister is”, aldus Koeman. Op dit moment geniet de 78-voudig international van het leven en is hij blij om even geen stress te ervaren.

Ronald Koeman over relatie met Joan Laporta
Photography Willem de Kam
Words Arjan van Drunen

 

Uitzichtloze situatie bij FC Barcelona

“Alle hectische situaties stapelden zich op. Het eerste seizoen was nog redelijk succesvol. We pakten de beker en deden na een inhaalslag tot het einde mee voor het kampioenschap. Het tweede seizoen begon met het vertrek van Lionel Messi. Dat had niemand, inclusief ikzelf, niet verwacht. Dan valt er wel heel veel kwaliteit ineens weg en met alle onmogelijkheden die er waren was het enorm moeizaam”, geeft de oud-trainer van Blaugrana aan. Koeman stelt zich vervolgens kwetsbaar op en vertelt dat hij zich respectloos behandelt voelt. Na de komst van de nieuwe president Laporta voelde hij direct dat er werd getwijfeld. Dat stak de nieuwkomer niet bepaald onder stoelen of banken.

“Ik zag toen na afloop van de wedstrijd Laporta met zijn mensen gelijk al foto’s maken met de beker op het veld.”

Koeman – Laporta

Op de vraag hoe de verhoudingen met president Joan Laporta lagen reageert Koeman rationeel: “Ik kende Joan Laporta niet. Ik wist wel dat hij in zijn vorige termijn als president goed ging met de familie Cruijff. Hij was bij mijn aanstelling nog één van de drie kanshebbers en nog niet dé president. Het vorige bestuur wilde dat ik maar een contract voor maximaal één jaar zou tekenen. Puur met het oog op de presidentsverkiezingen. Ik had een contract bij de KNVB en die ging ik niet opzeggen voor één jaar FC Barcelona. Ik wilde zekerheid en dus minimaal een tweejarig contract, anders kwam ik niet”. Het allereerste opmerkelijke moment beleefde Koeman slechts twee weken na de aanstelling van clubpresident Laporta. “Wij wonnen in mijn eerste jaar de beker van Athletic Club de Bilbao in het Olympisch Stadion in Sevilla. Dat was een geweldige wedstrijd. Ik zag toen na afloop van de wedstrijd Laporta met zijn mensen gelijk al foto’s maken met de beker op het veld. Ik dacht toen wel, nu al zo aanwezig. Best opmerkelijk en ongepast. Het draait allemaal om politiek. Dat is helaas de realiteit”, geeft Koeman aan.

Spaanse media

Er ging geen dag voorbij dat er niet over de situatie van Ronald Koeman werd gesproken in de Spaanse- én Nederlandse media. Hij wist natuurlijk al een beetje hoe het politieke spelletje werkte uit zijn periode als speler van de club, maar nu heeft hij het ook als trainer ervaren. De trainer die bij zowel Ajax, PSV als Feyenoord speelde én trainde geeft aan dat de mensen binnen de organisatie allen hun eigen contacten richting de media hebben. “Er is altijd wel iemand die iets loslaat naar de pers. Dat is heel lastig, want dan moet je niet alleen binnenskamers dingen rechtzetten, maar ook naar buiten richting de media. Men is bang voor de media. De president belt naar de krant wanneer er een slecht stukje over hem geschreven wordt. Dat geeft aan dat zij alles willen beschermen en overal van op de hoogte willen zijn. Er speelt veel meer dan voetbal. In Nederland ligt, in verhouding met Spanje, de focus gelukkig nog veel meer op voetbal. Dat maakt het een heel stuk lastiger voor een trainer”.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom lifestyle, fashion en natuurlijk de opmerkelijke verhalen van (oud-)voetballers en hun leven naast hun carrière? Houd onze website in de gaten en zorg ervoor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.

Hardcopy verhalen lezen? Onlangs zaten wij met Robin van Persie en hadden we het onder andere over zijn padeltalent. Lees alles hierover in ons nieuwste magazine te verkrijgen in onze webshop. Koop nu ISSUE #73!

Ronald Koeman over relatie met Joan Laporta
Ronald Koeman kijkt vanaf Huis ter Duin over de Noordzee