SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Romance FC – meer dan een voetbalclub

Romance FC is meer dan een voetbalclub, het is uitgegroeid tot een heuse community. Een gemeenschap die veel meer doet dan alleen een balletje trappen. De community werd in 2012 opgericht met het idee een creatief voetbalcollectief te vormen dat vrouwen en niet-binaire individuen zowel op als buiten het veld kansen biedt. Sinds de allereerste training in een park in het Londense Hackney is het team snel gegroeid in omvang, vaardigheid en sisterhood.

Veel voetballende vrouwen ervaren in het (professionele) vrouwenvoetbal nog steeds uitsluiting, ontmoediging en seksisme. De salariskloof tussen mannen en vrouwen bijvoorbeeld. Toen zij begonnen, in 2012 dus, ontdekten zij al gauw dat er niet veel andere vrouwenvoetbalteams in Londen bestonden. Romance FC kon amper ploegen vinden om vriendschappelijke wedstrijden en ook toernooien te spelen. En vonden zij al eens een toernooi, dan was er veel frustratie over de manier waarop dat werd afgewerkt. Vrouwenhaat en raciale en seksuele ongelijkheid voerden de boventoon. Reden voor Romance FC om zich te verenigen.

All together

Elke zondag in de Londense wijk Seven Sisters en op woensdag in Hackney Downs Park komen de vrouwen van Romance FC samen om te trainen. De groep – een mengelmoes van creatieve professionals die de kost verdienen als ontwerper, muzikant of schrijver – doet dit zoals gezegd al sinds 2012. De club werd gevormd rond een aantal vrienden die elkaar ontmoetten in het Londense nachtleven. Sindsdien hebben zij het voetbalteam gebruikt om een gemeenschap op te bouwen. Hier brengen zij vrouwen samen op een manier die de sportbranche en de creatieve industrie verbindt. En ze blijven niet onopgemerkt. Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking, in 2018, van Romance FC met Nike. Het tenue van Romance FC werd ontworpen door Aimee Capstick, lid van het team. Het is geïnspireerd op klassieke voetbalshirts uit de jaren 80 en 90, in meer eigentijdse kleuren. Het custom made shirt putte onder meer inspiratie uit een van de meest geliefde Adidas-shirts aller tijden: Oranjes Euro ‘88 tricot!

Romance FC is inmiddels uitgegroeid tot een hechte gemeenschap zonder ego’s. Er werden – toen dit nog kon – evenementen georganiseerd, zoals gezamenlijk voetbal kijken, barbecues en feestjes met optredens. Romance
FC is zelfs naar Parijs geweest om deel te nemen aan het Paris International Tournament. Kortom, wederom een inspirerend initiatief waar wij ons petje voor afnemen.

Ga voor meer informatie naar www.romancefc.com.

De nieuwste Life After Football is vanaf nu te koop in alle erkende boekhandels of via de Life After Football webshop.