SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Ritsu Doan: ‘Het is aan mij om te bewijzen dat ik de stap omhoog aankan.’

Als jonge jongen verliet Ritsu Doan (nu 21) zijn thuisland Japan om in Nederland de volgende stap in zijn carrière te zetten.

PSV weekte hem afgelopen zomer los bij FC Groningen. We spraken met hem over wat er nodig is om te slagen als een Japans voetbaltalent in Nederland en zijn voorkeur voor alles wat met mode te maken heeft. Uniek zijn is waar het allemaal om draait voor hem …

Van Japan naar Europa

De weg naar Europese roem is lang voor elk talent, maar vooral voor een jonge voetballer uit Japan. Het land, de taal, het eten. Zodra je verhuist, verandert alles plotseling. En dan ben je volledig afhankelijk van jezelf.

‘Al vanaf het moment dat ik bij de selectieteams in Japan kwam en sinds de middelbare school heb ik in slaapzalen geslapen en heb ik mijn ouders niet veel gezien. Toen ik twee jaar geleden naar Nederland kwam, was ik al gewend dingen alleen te doen. Je kunt niet altijd het comfort van thuis hebben en dat maakt je onzeker, nerveus. In het begin had ik het een beetje moeilijk, maar nu is Nederland echt een tweede thuis geworden. ”

Ritsu Doan, Eindhoven

Een nieuw huis, met goed eten? Bij FC Groningen was het standaard ontbijt en lunch met het team, en er stond echt geen gestoomde rijst met misosoep op tafel. “Na twee jaar raakte ik eraan gewend, het aardappelleven,” lacht Doan.

“Japans eten betekent veel voor me. Het is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Gelukkig zijn er in Eindhoven veel meer Japanse restaurants dan in Groningen, dat maakt mijn leven een stuk eenvoudiger.”

Doan kwam van ver, maar paste zich snel aan.

Groningen heeft uitstekend werk verricht voor de Japanse international, het is waar hij zichzelf in de schijnwerpers speelde. Hoewel de overstap naar PSV niet helemaal uit de lucht viel.

“Toeval of niet: vier jaar geleden, toen ik zestien, zeventien was, had PSV al eens een aanbod voor me gedaan, maar de club waar ik toen voor speelde (Gamba Osaka, red.) weigerde het. Er waren veel geruchten over me en destijds waren er allerlei clubs geïnteresseerd, maar achteraf gezien geloof ik dat FC Groningen een goede keuze is geweest. Het was, vergeleken met mijn club in Japan, een grotere club.  PSV is nog groter en het is aan mij om te bewijzen dat ik het niveau aankan. ”

Lees de rest van ons interview met Ritsu Doan in issue 61 van Life After Football. Bestel ‘m hier.

Wil je graag meer van dit soort interviews lezen? Laat het ons weten via Facebook of Instagram! We horen je mening graag!