SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Racisme in de Eredivisie blootgelegd

Helaas komt racisme nog steeds voor in de voetbalwereld. Bonden, clubs en spelers proberen er van alles tegen te doen, maar voor sommige “fans” blijft het lastig. ESPN heeft hier nu ook genoeg van en dit geeft ons een goede reden om in onze wekelijkse rubriek DOCU DAY te kijken naar hun nieuwe documentaire “Allemaal Gelijk?”.

Documentaire over racisme in de voetbalwereld

Geschreven door: Milan Verleg

Antwoord op één vraag

De documentaire wordt gepresenteerd door presentator Humberto Tan. Hij probeert een antwoord te vinden op de vraag: zijn we allemaal gelijk? Hij doet dit door het gesprek aan te gaan met mensen die te maken hebben gehad met racisme binnen de voetbalwereld, maar ook met mensen die juist bijdroegen aan het probleem. Hierdoor krijg je aan de hand van verschillende perspectieven een goed beeld. Zo zien we onder andere Henk Fraser aan het woord over zijn eigen ervaringen.

De presentator baalde zelf al lange tijd van racisme op de Nederlandse voetbalvelden. Het komt namelijk steeds vaker voor en dat moet volgens de presentator stoppen: “Ik vraag mij af of iedereen wel gelijk behandeld wordt, daarom gaan we langs de Nederlandse velden. We willen zien en beleven hoe het er nu voorstaat, verhalen van mensen horen die gediscrimineerd worden. Maar ook leren, van bijvoorbeeld mensen die zelf hebben gediscrimineerd.”

Wat is racisme?

De documentaire start met een beeld van het huidige Eredivisie seizoen. Daarop zie je hoe spits van Ajax, Brian Brobbey, een doelpunt maakt, waarna hij tegenover een vak met FC Utrecht supporters gaat juichen. Wat volgt zijn apengeluiden die te horen zijn op de tribune. Iets wat natuurlijk absoluut niet kan en waar ook veel over werd gesproken in de media.

De documentaire is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het maakt onderdeel uit van het actieplan ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’. Een campagne die de Rijksoverheid, KNVB, Eredivisie CV, Eerste divisie en Vrouwen Eredivisie in 2020 lanceerden.

Messi en Ronaldo laten zich horen

Ook de UEFA probeert al lange tijd iets te doen tegen racisme. Zij kwamen jaren geleden met de campagne “Say no to racism”. Hierbij werd er een videoclip gelanceerd waarin grote voetbalsterren, als Ronaldo en Messi, de woorden ‘say no to racism’ uitspraken. Het statement was daarnaast bij alle Europese wedstrijden te zien. Spelers van beide elftallen stonden door elkaar heen en hielden een doek met dezelfde tekst omhoog.