SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Netflix kijktip: Anelka: Misunderstood

Netflix brengt ons Anelka: Misunderstood. Een documentaire die over precies een week te zien is en waar wij reikhalzend naar uitkijken. Talentvol, onuitstaanbaar en onvergelijkbaar. Nicolas Anelka was het allemaal. Deze niets ontziende documentaire belicht de omstreden carrière van de Franse voetballer.

Nicolas staat bekend als het enfant terrible van het Franse voetbal. Critici beschouwen hem als arrogant, verkeerd begrepen, niet te voorspellen, onhandelbaar. Toch is iedereen het over eens dat hij wel een geniale speler was. Na een carrière van 20 jaar op het allerhoogste niveau is Anelka nog steeds moeilijk te peilen. Naast zijn sportieve prestaties was hij ook veelvuldig in het nieuws door controverses in zijn privéleven. Zijn werkelijke aard blijft mysterieus en dit beeld bevalt Anelka zelf wel. Twee jaar geleden verscheen Anelka overigens in Nederland weer op de radar, nadat hij toetrad tot de technische staf van Roda JC. Vriend en aandeelhouder in de club, Aleksei Korotaev, had hem gevraagd de club te willen helpen.

Wereldtour

Veel voetballers zullen extreem jaloers zijn als ze de clubs van Nicholas Anelka op een rijtje zien staan. Hij speelde in vier van de vijf grootste competities van Europa en ook nog eens bij de echte topclubs. Nicolas groeide op in een voorstadje van Parijs en daardoor kwam hij ook terecht in de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain. Hij debuteerde op 16-jarige leeftijd en speelde vervolgens tien wedstrijden in het eerste elftal. Vervolgens begon zijn nomadische tocht rond de wereld. Hij speelde na Arsenal voor topclubs als Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Fenerbahçe, Chelsea en Juventus.  Uiteindelijk sloot hij in 2015 zijn carrière af in India bij Mumbai City. Ondertussen pakte hij een EK-titel met Les Bleus en wist hij landskampioenschappen te vieren met Arsenal, Chelsea, Juventus en Fenerbahçe. Ook won hij de Champions League met Real Madrid. Genoeg redenen voor een spraakmakende documentaire dus.

L’Incompris

Iedereen wil weten wat er schuil gaat achter de persoonlijkheid van Le Sulk, zo ook Franck Nataf. De Franse regisseur liep zeven jaar lang met Nicolas Anelka mee en filmde zijn dagelijkse leven. Hij sprak met de voormalig spits over zijn leven als vader en als voetballer. Samen met Nataf kijkt Nicolas terug op zijn voetbalcarrière waarin voetbal en randzaken samenkomen. De druk, het geld, de glorie, het verraad, zijn relatie met coaches, concurrentievermogen en zelfs de haat tussen spelers. Anelka brengt de realiteit van het moderne voetbal op verontrustende wijze in beeld. Ook volgt Nataf privémomenten zoals de verjaardagen van zijn kinderen, de momenten met zijn vrienden Paul Pogba, Thierry Henry en Patrice Evra. 

L’enfant terrible

De grootste controverse ging toch wel over de uitlatingen van Anelka aan het adres van de Franse bondscoach Raymond Domenech. In de rust van de wedstrijd tegen Mexico op het WK 2010 zou Anelka tegen zijn bondscoach hebben gezegd: “Va te faire enculer, sale fils de pute!”, wat zoiets betekent als “Ga jezelf neuken, hoerenzoon!”. De media pakte het incident uiteraard op en Nicolas weigerde zijn excuses aan te bieden. Anelka werd weggestuurd en de volgende dag weigerden de spelers van de nationale ploeg op de training te verschijnen om hun steun aan Anelka te tonen. De spits kreeg een schorsing van 18 maanden voor de wedstrijden van Les Bleus, wat een einde van zijn internationale carrière betekende. Ook over dit incident vertelt Nicolas openlijk in de documentaire. 

Nicolas Anelka

Het volgen Nicolas Anelka neemt ons mee langs 20 jaar voetbal. We leren Le Sulk eindelijk goed kennen in de docu die vanaf 5 augustus op Netflix te zien is. Anelka: Misunderstood staat bij ons alvast in de favorietenlijst.

In de nieuwe “De 11” brengen we de 11 spelers in beeld die onlangs gestopt zijn met voetballen en niet het afscheid hebben verdiend waar ze wellicht op gehoopt hadden.

Meer lezen over lifestyle, fashion en voetbal? Check dan onze Facebook en Instagram.