SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Na acht jaar onderzoek is dit dé ultieme voetbal

Door de jaren heen hebben we veel verschillende voetballen meegemaakt. Een aantal karakteristieke exemplaren zoals de Teamgeist van het WK 2006, de Jabulani van het WK 2010 en natuurlijk de Total 90 bal. Als het om de bal zelf gaat zijn de meningen altijd verdeeld. De een zwabbert te veel en de ander krijgt juist geen effect mee. Nike wilde de ultieme voetbal produceren en deed acht jaar onderzoek! Het resultaat: De Nike Flight.

De Nike Flight is een baanbrekende bal. Na metingen blijkt de bal maar liefst 30%(!) meer “waarheidsgetrouw” dan zijn voorganger in de Nike-lijn. Dat wil zeggen dat de bal 30% meer zijn vlucht aanhoudt nadat hij is getrapt. Het gehele, acht jaar lange onderzoek, heeft tot deze ultieme voetbal geleid.

Nike Flight is dé ultieme voetbal

Nike Flight voetbal – €134,99

Nike Equipment Innovation Lab

Het onderzoek in het Nike Equipment Innovation Lab richtte zich voornamelijk op het verbeteren van de consistentie van voetbalvluchten. Het onderzoek bestond uit drie fases: verkennen, recreëren en innoveren. 

In de verkenningsfase volgde het lab de balvlucht op verschillende manieren. Dit leidde tot duidelijkheid hoe de bal reageert op omstandigheden gedurende deze vlucht. Ingenieurs koppelden vervolgens deze metingen aan de schoten van profvoetballers. 

Tijdens de re-creatiefase reproduceerde een robotbeen verschillende geschoten. Dit robotbeen kon vervolgens deze verschillende type schoten continu herhalen op dezelfde manier. Dit maakte het uiteindelijk mogelijk om kleine prestatieverschillen tussen ballen te meten. Uit de test verzamelde Nike alle resultaten en hiermee konden zij de ultieme bal samenstellen.

Als laatste volgde de Innovatiefase. Aerodynamica, verschillende constructies en materialen worden helemaal ontleed en onderzocht. 68 verschillende bal-varianten zijn gebruikt gedurende duizenden uren die aan het onderzoek zijn besteed. Aan het ultra diepe onderzoek deden ook meer dan 800 topatleten mee, wat leidt tot een zo nauwkeurig mogelijk onderzoek. 

Nike Flight gesimuleerde schoten zorgen voor dé ultieme voetbal

Nike Flight gesimuleerde windstromen zorgen voor dé ultieme voetbal

Nike AerowSculpt

De Nike AerowSculpt-techniek wordt gebruikt om het oppervlak van de bal te optimaliseren. Vanaf moment één kan er telkens een kleine aanpassing volgen wat uiteindelijk leidt tot dé ultieme voetbal. Zo is er in eerste instantie begonnen met een vierkante Aerotrack-groef. Zoals eerder genoemd zijn er door Nike wel 68 verschillende varianten onderzocht. Een geometrisch patroon werd gecreëerd wat multifunctioneel is en zorgt voor een stabielere vlucht. 

Waar de klassieke voetbal maar liefst 12 panelen heeft is er bij de Nike Flight gekozen voor maar vier panelen met 40% minder stijve naden. Deze aparte constructie zorgt voor een nog betere touch.

Koop de Nike Flight voetbal nu op www.nike.com.

Check onze wekelijkse rubriek “De 11”. Onze laatste ging over De 11 voetballers met de meest bizarre tatoeages.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.