SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Modrić: “Voetbal was een uitweg in tijden van oorlog”

Het is een hele eer om je land te mogen verdedigen op een eindtoernooi, maar hoe bijzonder is het om als aanvoerder voorop te gaan in deze strijd. In de serie The Chosen Few | Captains worden zes spelers gevolgd die met de aanvoerdersband om hun land naar het WK Voetbal in Qatar willen loodsen. Luka Modrić (Kroatië), Thiago Silva (Brazilië), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Andre Blake (Jamaica), Hassan Maatouk (Libanon) en Brian Kaltak uit Vanuatu, een keten van eilanden in de Stille Oceaan, zijn de hoofdrolspelers in deze bijzondere serie van de FIFA.

Modric:

In de serie worden fragmenten vol extase afgewisseld met momenten van puur verdriet. Veel van de gevolgde aanvoerders zijn op weg naar hun laatst mogelijke wereldkampioenschap. Thiago Silva is 38 jaar, Luka Modrić, die Kroatië naar de finale in Rusland leidde, is 37 en Aubameyang en Maatouk zijn respectievelijk 33 en 35 jaar. Inmiddels weten we dat Thiago Silva en Modrić de grootste succesverhalen zijn, niet gek aangezien Brazilië tweede staat op de wereldranglijst en Kroatië zeventiende. Voor een land als Vanuatu was het meer een vorm van hoop, dan dat de kans echt realistisch was om zich te kwalificeren als nummer 163 van de wereld.

Alles of niets

De spelers worden gevolgd in hun thuisland rondom de kwalificatiewedstrijden. Natuurlijk zijn de voetballers bijzondere personages an sich, maar wordt er vooral gefocust op de teams en hun weg naar het wereldkampioenschap. Iedere aflevering wordt afgesloten met een ouderwetse cliffhanger. Een aanval die wel of niet eindigt in een allesbeslissend doelpunt of het balanceren op de rand van de afgrond.

Modric in The Chosen Few | Captains

Bakermat

Thiago Silva keert in zijn gedachten terug naar het voetballen in de Braziliaanse varzea, de chaotische ongeorganiseerde fysieke wedstrijdjes in de underground gemeenschappen. De druk van tegenwoordig is niet te vergelijken met wat hij destijds voelde. “De fans willen dat ik een superheld ben…”, aldus de centrale verdediger. Modrić zwijgt even, voordat hij iets vertelt over de oorlog in Kroatië begin jaren negentig die zijn leven ontwrichtte. “Voetbal was een uitweg”, zegt hij. Maatouk bracht zijn vroege jaren met zijn gezin door in Duitsland vanwege de onrust in Libanon, vooral in Beiroet. Kaltak is één van de slechts drie semiprofessionele spelers in het Vanuatu-team. Een van de Vanuatu-spelers, een ster van het WK onder 20 in 2017 in India, die door een blessure niet in het seniorenteam komt, werkt als tuinman in Australië. Aubameyang moet niet alleen een team van grotendeels onaangekondigde spelers op de been brengen, maar heeft ook de nalatenschap van zijn vader, Pierre Aubame, die in de jaren tachtig en negentig één van de sterspelers van Gabon was. Pierre senior speelt een rol in de film, als algemeen directeur van het Gabon-team, een vaderfiguur voor iedereen en een allround rolmodel. “Aubameyang is de belichaming van de natie”, zegt een Gabonese academicus in de film, die uitweidt over wat de burgers van het land van de speler verwachten. “Alle spelers die de trofee voor Brazilië in de wacht hebben gesleept, zijn verdedigers geweest”, zegt Silva, die de verwachtingen benadrukt waarmee hij wordt geconfronteerd.

Kennismaken met..

Aanvoerders slagen er wel in om een ​​aantal teams, zoals Brazilië en Kroatië, die in Qatar zullen deelnemen op een gemakkelijke manier te introduceren. Het helpt bij het begrijpen van het soort stress dat professionele voetballers doormaken, van fans en van het spelen met elkaar. Het is een inzicht in de hedendaagse sport, waarin geografische grenzen er anders toe doen. Jamaica bevat bijvoorbeeld veel spelers van Jamaicaanse afkomst uit het Verenigd Koninkrijk, wat voor enige onbalans in het teammoreel zorgt.

De achtdelige documentaireserie The Chosen Few | Captains is te zien via FIFA’s streamingplatform FIFA+.

Een andere legende van de wereldkampioenschappen bekijken? Onlangs kwam een bijzondere docu rond het drama wat zich afspeelde op de slaapkamer van Ronaldo en Roberto Carlos.