SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voetbalcultuur, fashion en lifestyle?

SCHRIJF JE NU IN!
Menu

Mis nooit meer een strafschop, lees hier hoe!

Een perfecte strafschop nemen zoals Max Kruse van Fenerbahçe of een penaltykiller worden net als Lev Yashin. Max Kruse miste in 22 genomen strafschoppen nog nooit. Legende Lev Yashin wist op zijn beurt 150(!) strafschoppen te stoppen gedurende zijn carrière. Wat zijn hun geheimen en kunnen wij dit ook leren? Het antwoord: jazeker! 

Het grootste geheim achter een goede strafschop is de voorbereiding. Voorafgaand aan een groot toernooi wordt er door ploegen vaak op penalty’s geoefend voor een mogelijke strafschoppenserie. Uit onderzoek blijkt dat dit slechts een lapmiddel is en geen significant verschil zal maken. Strafschoppen zullen een terugkerend item moeten worden in trainingen gedurende het hele seizoen. Er bestaat geen blauwdruk voor de perfecte strafschop, maar je kunt jezelf wel de perfecte strafschop aanleren. 

Out-of-the-box

Je gelooft het niet, maar een dartcompetitie of golfwedstrijd kan heel leerzaam zijn om je mentaal voor te bereiden op jouw beste strafschop. Bij darten is elke pijl van cruciaal belang en bij golf moet je per hole rekening houden met verschillende randzaken. Voor een strafschop is het cruciaal dat spelers strategieën ontwikkelen die ervoor zorgen dat er geen negatieve invloed is van stress op de nauwkeurigheid van mikken. Bij het nemen van een strafschop moet je om kunnen gaan met emoties en geloof hebben in eigen kunnen. Uiteindelijk moet dit er toe leiden dat een strafschop niet meer als loterij wordt gezien, maar als een vaardigheid.

De ultieme reddingTips voor keepers om een strafschop te stoppen 

Voor een keeper is het belangrijk om de bewegingen van de schutter te lezen. De beweging vlak voordat hij de bal gaat trappen verraadt namelijk al de richting van het schot. Voor een keeper zijn dus twee momenten enorm belangrijk. Als eerste moet hij het allerlaatste moment aanvoelen voordat hij moet gaan duiken. Daarnaast moet hij in die split-second de meest nauwkeurige informatie aflezen. Kijk naar de plaatsing van de hak van het standbeen om te weten naar welke hoek de strafschop gaat. Probeer als keeper eens jezelf of extra groot te maken of om juist zo klein mogelijk te maken net voordat de strafschop wordt genomen. Daarmee kun je eventueel het plaatsen van het schot nog beïnvloeden. 

De keeper moet dus leren anticiperen en aan zijn snelheid werken om vervolgens de juiste hoek te kiezen. De Zwarte Octopus, Lev Yashin, was hier een meester in. Om je snelheid te verbeteren kan het werken om in mul zand te beachvolleyballen. Hiermee verbeter je de sprongkracht en leer je om snel te reageren op snelle ballen. Op het veld kan de keeper ook aan zijn reactiesnelheid werken. Laat een speler van grote afstand steeds dichterbij schieten en je zult merken dat je reactiesnelheid langzaam wordt opgerekt. 

Het perfecte schot

Er zijn twee soorten schutters: de doelman-afhankelijke schutter en de doelman-onafhankelijke schutter. De termen spreken voor zich. De eerstgenoemde kijkt heel nauwkeurig waar de doelman heen duikt en de tweede heeft zijn eigen patronen.

Doelman-afhankelijk

Waar moet je als schutter opletten bij het nemen van een strafschop

Het bekendste voorbeeld van de doelman-afhankelijke strafschop is wel die van Mario Balotelli. Super Mario is een meester in het nemen van strafschoppen en Joe Hart zei ooit dat de strafschoppen van hem niet te stoppen waren. Het initiatief ligt hier bij de doelman, maar er zal wel op tijd beslist moeten worden door de schutter. Wordt de uiteindelijke beslissing te lang uitgesteld, dan is de kans levensgroot dat je mist. Net voordat het standbeen naast de bal wordt geplaatst moet het duidelijk zijn in welke hoek je de bal gaat plaatsen. De strekking van de knie boven de 150° geeft duidelijk aan naar welke hoek de keeper gaat duiken. Blijf de keeper lang aankijken en beslis vervolgens in welke hoek je de bal wil plaatsen. 

Doelman-onafhankelijk

Deze vorm van het nemen van een strafschop leent zich het beste voor een strafschop met vaste routine, Max Kruse is hier een schoolvoorbeeld van. Over de hoek bestaat weinig onzekerheid. Bij deze strategie is het belangrijk dat de schutter de bal nauwkeurig in linker- of rechterbovenhoek plaatst en binnen 60 centimeter van de paal te mikken. Hierbij zal de doelman volledig genegeerd worden en wordt er puur gekeken naar het doel.

Voor het begin van de aanloop kijkt de schutter naar het mikpunt in het doel. Daarmee brengt hij de schot- en kijkrichting op een lijn. Zo’n vast patroon helpt ook bij het reguleren van je gedachten in aanloop naar zo’n strafschop. Een hard schot – zonder nauwkeurigheid te verliezen – train je door van steeds verder weg op dezelfde plek te mikken. Een precisieschot kun je perfectioneren door op een steeds kleiner vak te mikken. Laat je niet afleiden door een doelman die met allerlei gekke armzwaaien heen en weer springt, stay focused

Het grote moment: de strafschoppenserie

De strafschoppenserie gaat plaatsvinden na een zenuwslopend gelijkspel. Wat is de beste tactiek om de serie te winnen? Laat de trainer voor duidelijkheid zorgen: voorafgaand aan de wedstrijd moet al duidelijk zijn wie de aangewezen personen zijn om de penalty’s te gaan nemen. Daarbij moet de trainer ook overwegen om zijn sterspeler te passeren. De sterspeler draagt namelijk extra druk met zich mee en de kans is aannemelijk dat hij hier onder bezwijkt. Alleen als het strikt noodzakelijk is voert de trainer nog een wijziging door in zijn aangewezen strafschoppennemers. 

Al jarenlang is er onduidelijkheid wat een psychologisch voordeel heeft. Jouw team als eerste laten nemen of de tegenstander het initiatief bieden. De meeste tegenstanders zijn ervan overtuigd dat de druk groter is van het team dat als tweede moet. Pak dus lekker het initiatief en leg nog meer druk op de schouders van je tegenstander. 

Vanaf de middencirkel loop je naar de stip toe en het publiek begint te joelen. Stress en emotie liggen op de loer en dat zullen je grootste vijanden zijn. Er zijn twee manieren om hier mee om te gaan. Richt je op eerdere strafschoppen en loop nog een keer na hoe je deze optimaal uitvoert. Daarnaast kun je ook ontspanningsoefeningen doen en de ademhaling bewust reguleren. Loop rechtop richting de bal, hoofd omhoog en je borst naar voren. 

JUICHEN!!!

Als laatste tip: stick to the plan! De doelman zal een psychologische oorlogsvoering aan willen gaan, maar zorg dat jij het tempo bepaalt. De doelman zal wellicht naar een hoek gaan wijzen of de aandacht willen trekken, maar onthoud nogmaals één ding: stick to the plan, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen …En daarna? JUI-CHEN na je doelpunt!

In de nieuwe “De 11” brengen we de 11 spelers in beeld die onlangs gestopt zijn met voetballen en niet het afscheid hebben verdiend waar ze wellicht op gehoopt hadden.

Meer lezen over lifestyle, fashion en voetbal? Check dan onze Facebook en Instagram.