SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

DOCU DAY: Mbark Boussoufa, Voetbalmiljonair Uit Oost

Voetbalmiljonair Uit Oost

Aangezien we deze periode genoodzaakt zijn om thuis te blijven, hebben wij besloten om een aantal kijktips met jullie te delen. Voetbaldocumentaires zijn een goede troost om deze tijd iets gemakkelijker door te komen. Afgelopen week namen we je mee in de documentaire ‘All or Nothing’ over Manchester City. Deze week staat er wederom een prachtige documentaire op het programma over Mbark Boussoufa genaamd ‘Voetbalmiljonair Uit Oost’.

Mbark Boussoufa werd geboren in 1984 in Amsterdam-Oost. Hij groeide op in een gelovig gastarbeidersgezin met Marokkaanse roots. Op jonge leeftijd ging hij voetballen bij GeuzenMiddenmeer. Hier raakte hij verliefd op het heilige spelletje en vice versa. Ja, de bal hield logischerwijs ook van de technisch vaardige Mbark. Via Fortius kwam hij in de jeugdopleiding van Ajax terecht, waar hij speelde met Wesley Sneijder en Nigel de Jong. Na een weergaloos buitenlands jeugdtoernooi, besloot de Nederlands-Marokkaanse voetballer zijn voetbaldroom te vervolgen bij Chelsea. Door een overname van een Russische oliebaron – waardoor er voor gigantische bedragen wereldsterren aangetrokken werden – heeft de ex-jeugdexponent van Ajax nooit het eerste elftal van Chelsea weten te halen. Via een omweg langs België, kwam de Voetbalmiljonair Uit Oost in Rusland terecht, waar zijn immense rijkdom begon.

Potentiële wereldtopper

Voetbalmiljonair is Mbark Boussoufa zeker, maar de meningen zijn verdeeld of hij alles uit zijn carrière gehaald heeft. De technische vaardigheden van de Nederlands-Marokkaanse middenvelder waren namelijk uitzonderlijk. Waarom de naam Boussoufa weinig gevallen is in Nederland? Simpel, hij koos voor het nationale team van Marokko en speelde in de Russische competitie. Zou hij zijn potentieel bij Ajax wel gehaald hebben en uitgegroeid zijn tot een van de beste middenvelders op de Europese velden? We zullen het nooit weten. Voetballers die op jonge leeftijd de Nederlandse jeugdafdelingen verlaten, het blijft een eeuwenlange discussie. Bij Anderlecht kreeg de ex-jeugdexponent van Ajax een tweede kans, toch koos hij voor het grote geld. Misschien heeft de Amsterdammer niet zijn volledige potentieel gehaald, maar hij heeft in ieder geval zijn zakken aardig gevuld in Rusland.

Voetbalmiljonair Uit Oost

Door de grote Russische zakken met geld, leefde Mbark Boussoufa als een Marokkaanse prins. Ondanks deze rijkdom, beleefde de Amsterdammer een vrij anoniem en eenzaam bestaan in Rusland. Nederland was hem als een van de vele landen namelijk uit het oog verloren, op één persoon na. Dit was regisseur Carin Goeijers, zij besloot de Nederlands-Marokkaanse voetballer 2,5 jaar te volgen voor een documentaire. Ze filmde Mbark van zijn ‘paleis’ tot aan de club. De eerste periode in Rusland kwam de Amsterdammer uit voor Anzji Machatsjkala, een club die toentertijd werd gefinancierd door rijke investeerders. Hierdoor speelde hij samen met Samuel Eto’o en Roberto Carlos, zeker niet de minste namen. Goeijers visualiseert het bizarre, luxe leventje van Mbark Boussoufa in de documentaire Voetbalmiljonair Uit Oost. Een echte aanrader!

Check hier het artikel ‘All or Nothing voor Britse grootmacht’.

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.