SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

PSV – Ajax: Ultieme gevecht tussen bloedverwanten

Samen met je broer(tje) op het voetbalveld staan. Jij geeft de assist en hij maakt de bal af. Is er iets wat mooier is? Wij denken van niet! Het is daarbij wel handig dat je allebei bij dezelfde club speelt. Iets wat in het geval van de broertjes De Jong niet altijd het geval was. Siem speelde jarenlang bij Ajax en schoot ze zelfs naar de derde ster, terwijl Luuk afgelopen zomer weer “thuiskwam” bij zijn liefde PSV. Met deze club gaat hij zondag de bekerfinale Ajax – PSV spelen. Een goed moment om daarom in onze wekelijks rubriek Dive into Archive terug te blikken op een fotoshoot en interview met de voetballende broers.

Broertjes Luuk en Siem speelden jaren tegen elkaar

Geschreven door: Milan Verleg

Waar zijn Luuk en Siem de Jong geboren?

Je zou misschien verwachten dat ze beiden zijn geboren in Nederland, maar dat is niet het geval. Ze zijn namelijk geboren in Aigle, Zwitserland. Hier groeiden ze op, waarna ze later pas verhuisden naar Nederland. De reden erachter? Hun moeder, Loeki Raterink volleybalde daar op hoog niveau, terwijl vader George de Jong een succesvolle volleybaltrainer was.

Vijverberg in de achtertuin

Ze verhuisden daarna naar Doetinchem, waar ze erg dicht bij het stadion van De Graafschap gingen wonen. Hier begon dan ook voor beiden hun echte voetbalcarrière en in ISSUE 52 blikten ze samen met ons hierop terug. Zo leerde Siem de Jong iets waar hij veel aan heeft gehad: “Bij de Graafschap voetbalden we natuurlijk nog niet in de top van Nederland. Winnen was daar niet vanzelfsprekend. Ik denk dat ik daar in de jeugd wel heb geleerd wat echt hard werken is.”

Je zou misschien denken dat ze daar dan ook hebben geleerd om om te gaan met verliezen. Al hoefde wij dat aan Luuk niet twee keer te vragen: “Nooit. Ik kan niet echt trots op mezelf zijn als ik heb verloren. Zelfs niet als het om een trainingspartijtje gaat. Wij zijn allebei supercompetitief. Dat hadden we vroeger al met spelletjes, maar nu ook in het voetbal. Accepteren dat je verloren hebt, is voor ons gewoon echt heel moeilijk. Ik denk ook wel dat die mentaliteit ons heeft gebracht waar we nu zijn.”

Aartsrivalen

Siem maakte later de overstap naar Amsterdam, terwijl Luuk zijn minuten maakte in Enschede. Toch werd Luuk niet boos toen hij het nieuws hoorde: “Boos niet, zeker niet. Toen ik bij FC Twente speelde waren we ook al concurrenten. Eigenlijk was het alleen maar heel tof voor hem.” Hierdoor gingen ze ook voor het eerst wedstrijden tegen elkaar spelen. Iets wat Siem wel handig vond: “We waren extra streng naar elkaar na een wedstrijd. Als broers kennen we elkaar natuurlijk supergoed. Hoe beter je iemand kent, hoe beter je elkaar kunt aanpakken. Dat deden we dan ook zeker. Dat is ook goed, het houdt je scherp.”

Nadat we alles over hun broederschap hadden gevraagd, werd het tijd om de voetballers eens voor de camera te zetten. Waren ze hier namelijk even goed in dan voetballen? We kunnen je alvast verklappen van wel! Ze hadden de hele tijd lol en het kon ook niet anders dan dat ze met een voetbal op de foto gingen. Toch lieten ze ook zien een goede kledingstijl te hebben en daarom kijken wij maar al te graag terug op deze foto’s.

Luuk en Siem voor de camera van Life After Football
Luuk en Siem zijn altijd bezig met de bal

Aankomende zondag is het dus tijd voor de bekerfinale Ajax – PSV. Het is nog de vraag wie er gaat winnen, maar wij wensen beide clubs erg veel succes. Al zou Siem misschien hopen dat zijn broertje een iets mindere dag heeft!