SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Life After Football of: Mathieu Flamini

Life After Football of: Flamini

Deze week introduceren we een nieuwe rubriek. Waar voetballers vroeger nog vaak in een zwart gat belandde na het beëindigen van hun actieve profcarrière, zien we hen steeds vaker terug in het bedrijfsleven. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland zie je dat oud-profs gaan ondernemen of hoge managementfuncties bij multinationals gaan bekleden. Van een eigen kledinglijn met de initialen van de voetballer tot directeur van een miljoenenbedrijf. Je ziet het allemaal voorbijkomen in de rubriek: Life After Football of ….

We trappen de rubriek af met misschien wel de succesvolste ex-profvoetballer als ondernemer. Mathieu Flamini bijt het spits af met zijn eigen opgebouwde imperium. De Fransman is mede-eigenaar van het bedrijf GF Biochemicals. De waarde van het bedrijf werd in 2018 geschat tussen de 10 en 16 miljard euro. Dat maakt de oud-sterspeler van Arsenal tot de succesvolste ex-voetballer ooit.

Flamini tussen de lijnen

Mathieu Flamini begon zijn professionele voetbalcarrière in zijn geboortestad bij Olympique Marseille. In 2003 maakte hij zijn debuut in de wedstrijd tegen Toulouse welke met 1-0 werd gewonnen. Hij maakte furore als defensieve middenvelder bij Marseille door zijn doorzettingsvermogen en werklust. In de UEFA Cup- campagne van datzelfde jaar groeide Flamini echt uit tot een belangrijke speler. De ploeg bereikte de finale, maar wist deze niet te winnen van Valencia.

Na het succesvolle seizoen bij de Fransen nam het grote Arsenal hem over. In Londen speelde de Fransman vier jaar en kwam tot 102 wedstrijden. Na het Londense avontuur ging Mathieu naar de modestad van Italië, Milaan. Hij was de nieuwe speler van het sterrenensemble van AC Milan met spelers als, David Beckham, Ronaldinho, Clarence Seedorf, Kaká en nog veel meer wereldsterren. De ploeg van de Italiaanse oefenmeester Carlo Ancelotti wist dat jaar ook de scudetto te winnen. Het contract van de verdedigende middenvelder werd niet verlengd bij de Milanese en Flamini kwam in de zomer van 2016 zonder club te zitten.

De Fransman ging die zomer weer terug naar oude liefde Arsenal om, in eerste instantie, zijn conditie op pijl te houden. Later die maand tekende hij toch een contract bij The Gunners en groeide hij uit tot een belangrijke speler binnen de selectie. Na Arsenal ging hij nog naar een andere Engelse Premier League club, Crystal Palace. Uiteindelijk belandde hij als laatste bij het Spaanse Getafe, waar hij uiteindelijk in 2019 zijn voetbaltenue vervangen heeft voor een strak maatpak.

Tóch nog groen

De zakenman Flamini is mede-eigenaar van GF Biochemicals. Samen met Pasquale Granata werd het bedrijf in 2008 opgericht. De Fransman had altijd al een passie om de wereld te verbeteren. Zo was Mathieu al sinds klein jongetje bezig met de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Mede door die passie was Flamini zo gedreven om zijn bedrijf op de kaart te zetten en dat is goed gelukt. In 2018 werd het bedrijf geschat op een waarde tussen de 10 en 16 miljard euro.

Het duo ging onder andere op zoek naar een alternatief voor petroleum, onder velen bekent als kerosine. Verder hield het bedrijf zich, samen met de universiteiten van Milaan en Pisa, bezig met het onderzoeken van levulinezuur, wat overigens een Nederlandse uitvinding is. De investeringen van Flamini betaalde zich uit. Het bedrijf wist als eerste van de wereld een duurzame manier te vinden om het levulinezuur in grote hoeveelheden te produceren. Door die doorbraak werd het bedrijf van Mathieu Flamini in één klap miljarden waard.

Ons nieuwe ISSUE #70 is uit met niemand minder dan Edwin van Sar! Koop nu uw exemplaar.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.