SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Kika van Es: ”Uiteindelijk staat de wens om moeder te worden op één”

Vorige week donderdag heeft ons jaarlijkse Gentlemen’s Dinner plaatsgevonden in het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Het was weer een groot succes. Tijdens deze prachtige avond is ons nieuwste magazine, ISSUE 78, gelanceerd met uitgebreide interviews met coverster Noa Lang, voetbalster Kika van Es, kunstenaar Pablo Lücker en meer. ISSUE 78 staat in het teken van Freedom. Zo spraken we met Kika van Es, die deze zomer haar schoenen aan de wilgen hing en stopte met het profvoetbal, over wat vrijheid voor haar betekent en de roerige periode die de voormalig international achter de rug heeft.

Kika van Es voor de camera van Life After Football

Door: Marith Baltus

Je hebt een turbulente periode achter de rug zowel op sportief vlak als privé, zou je ons kunnen meenemen in de afgelopen tijd?

”Ik heb altijd twee dromen gehad: profvoetbalster en moeder worden. Op een bepaald moment kom je in een fase terecht waarin je keuzes moet gaan maken. Ik heb natuurlijk al een WK mogen spelen. Dan ga je wikken en wegen. Uiteindelijk staat de wens om moeder te worden toch echt op nummer één. Dat ik dan zo snel zwanger mocht raken is een super bijzonder en euforisch gevoel. Dat het dan vervolgens misgaat (Van Es kreeg een miskraam red.), is natuurlijk iets enorm verdrietigs.”

”Na deze tegenslag ben ik mij volledig gaan focussen op het WK. Ik wilde weer zo snel mogelijk fit worden en ben extra gaan trainen. Ik ben toen de meest fitte versie van mezelf geworden. Toen dacht ik bij mezelf: ik ga gewoon aan iedereen laten zien dat ik het nog kan! Uiteindelijk resulteerde dit in een uitnodiging van de bondscoach voor de voorbereiding in aanloop naar het WK. Natuurlijk ben je dan teleurgesteld dat je niet mee mag. Je bent zo dichtbij. Ondanks dat, kijk ik vol trots naar hoe de meiden presteren op het WK en ben ik blij en dankbaar dat ik met deze groep mensen mijn carrière heb mogen afsluiten.”

Kika van Es
Kika van Es

Hoe bevalt jouw life after football?

”Het bevalt mij erg goed. Het geeft rust dat ik gewoon mezelf kan zijn als Kika, en niet als Kika de voetbalster. Ook word ik enorm gelukkig van tijd doorbrengen met mijn gezinnetje, familie en vrienden. Omdat ik nu los ben van de verplichtingen heb ik nu veel meer tijd om leuke dingen te ondernemen of om bijvoorbeeld gewoon even langer in mijn bed te blijven liggen. Eigenlijk de simpele momenten, daar heb ik het meest naar uitgekeken tijdens mijn voetbalcarrière.”

Wat betekent vrijheid voor jou, zowel binnen als buiten het voetbalveld?

”Vrijheid houdt voor mij in dat je de vrijheid hebt om te kiezen wat je wilt doen en waar je je goed bij voelt. Ik heb ervaren dat het belangrijk is om vrij te zijn in je koppie als je op het voetbalveld staat. Wanneer je in je hoofd vrij bent, kan je optimaal presteren en gewoon doen waar je goed in bent. Buiten het voetballen om vind ik het altijd fijn om in de natuur te zijn. Ik kan daar tot mezelf komen, mijn eigen ding doen en niemand heeft daar last van. Dat is voor mij echt puur genieten en mijn definitie van vrijheid.”

Benieuwd naar het hele interview met Kika van Es? Check ISSUE 78! We spraken met de voormalig verdedigster onder meer over de staat van het vrouwenvoetbal en de gelijkheid binnen de sport.