SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Jota: van voetballen in de Premier League tot boegbeeld bij miljardenbedrijf

José Ignacio Peleteiro, ook wel bekend als Jota, speelde onder andere bij Brentford, Birmingham City, Aston Villa en Alavés. De laatstgenoemde club bood hem in 2022 een nieuw contract aan voor drie jaar. De Spanjaard nam een lastige, onverwachte beslissing en ging er niet op in. De vreugde die voetbal hem gaf, was verdwenen. Het was tijd om zijn schoenen aan de wilgen te hangen en te focussen op zijn life after football.

Jota Groinn

Overstappen van Real Madrid naar FC Barcelona of van Ajax naar Feyenoord, het komt amper voor. Het is een risicovolle stap, die op sportief gebied goed kan uitpakken, maar die gevolgen kan hebben voor jezelf en je familie. Overstappen van Birmingham City naar aartsrivaal Aston Villa kun je ook gerust in dit rijtje plaatsen. Jota deed het in 2019. En dat nemen de supporters van Birmingham City hem nooit meer in dank af. Al denkt Jota zelf niet vaak meer terug aan dit moment. Zijn voetbalcarrière is verleden tijd.

‘De nr. 10 is verdwenen’

Jota was pas 31 jaar oud toen hij besloot een punt te zetten achter zijn carrière. In gesprek met The Athletic legde de aanvallende middenvelder uit hoe hij tot deze beslissing kwam. ‘Veel mensen probeerden mij ervan te overtuigen niet te stoppen met voetbal. Ik speelde veel bij Alavés, maar het moderne spel gaat meer over systemen en atletisch zijn. Ik was een spelmaker en een nummer 10, maar dat komt niet meer voor. Spelers krijgen niet meer de vrijheid, het is slechts een tactisch spel en iedereen lijkt op een machine. Dat was het moment dat ik mijn motivatie begon te verliezen. Een paar jaar daarvoor was ik vrij om met de bal te doen wat ik wilde. Nu wil elke manager hetzelfde spelen en draait training om individueel hardlopen. De nr. 10 is verdwenen.’

Waar veel voetballers naar de training gaan om plezier te hebben, voelde het bij Jota voortaan aan als werk. Het gevoel van ‘lekker tegen een balletje trappen’ was weg. De Spanjaard had geen motivatie meer en koos ervoor om veel geld te laten liggen. Al wist hij allang dat hij het geld op een andere manier kon verdienen.

Van voetballer naar CEO

Het bleek voor Jota de juiste stap, op het juiste moment. Hij had vertrouwen in zijn plan en werd CEO van Groinn, een Spaans bedrijf dat een partnerschap heeft met de Spaanse overheid om digitale landbouwhulp te verlenen. Jota zei tegen The Athletic dat hij al eerder wilde investeren in het bedrijf. ‘Toen ik aan het voetballen was, wist ik af van Groinn, maar had ik er geen tijd voor. Het was een start-up onder een andere naam (Ramalloc Innovation, red.) die financiering nodig had.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jota Peleteiro (@kingjota23)

Succesvolle investering

Na zijn carrière besloot Jota het risico te nemen. ‘We hebben ups en downs gehad omdat we zoveel geld investeerden in iets nieuws, waarvan je niet wist of het zou werken. Ik ben extreem trots omdat ik weet dat veel mensen tegen mij zeiden: ‘Dit is crazy‘. Nu zeggen deze mensen: ‘Dit is niet te geloven, dit levert enorm veel geld op’.’ Volgens Jota is de waarde van het bedrijf nu tien keer meer dan zijn aanvankelijke investering. “Groinn gaat zich nu uitbreiden naar grote gebieden, waaronder Azië. De jaarlijkse prognose is dat het bedrijf in het tweede jaar 600 miljoen pond waard is. In het derde jaar is de prognose zelfs 3 miljard pond. Dit geld wordt grotendeels weer geïnvesteerd in het Spaanse bedrijf, maar een kwart hiervan gaat naar de aandeelhouders, waaronder Jota.

De Spanjaard verraste een hoop mensen door te stoppen met voetballen, maar twijfelde nooit aan zijn eigen ambities. Jota is nog steeds CEO, miljardair in wording en gaat, zo lijkt het, een succesvol life after football tegemoet. Wij blijven hem en het bedrijf Groinn nauwlettend in de gaten houden.