SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Johan Cruijff – 75 jaar

Vandaag zou Johan Cruijff 75 jaar zijn geworden. Om deze memorabele dag toch nog enigszins te vieren is Cruyff een samenwerking aangegaan met Blood In Blood Out. Samen hebben ze zijn clubs waar hij zijn grootste successen heeft geboekt samengevoegd in één bijzonder shirt. Boezemvriend Sjaak Swart en Ajax-jeugdspeler Anass Salah-Edine hebben prachtige woorden over voor de legende Cruijff. Op deze manier krijgt El Flaco een prachtig eerbetoon!

Aan de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost werd exact 75 jaar geleden een wonder geboren. Hendrik Johannes Cruijff zag op vrijdag 25 april 1947 het licht en groeide later op een steenworp afstand van voormalig Ajax-stadion De Meer. Jopie, zoals zijn moeder hem liefkozend noemde, voetbalde samen van jongs af aan samen met zijn broer Henny op de pleintjes in de wijk Betondorp. Daar runden zijn ouders Manus en Nel een groentezaak genaamd Cruijffs Aardappelenhandel welke werd gesloten nadat vader Manus op 45-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Johan zelf moest naast zijn intensieve jeugdopleiding bij Ajax ook een zakcentje bijverdienen en dat deed hij dan ook bij Perry van der Kar, wat we tegenwoordig kennen als Perry Sport, aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Op 20-jarige leeftijd kwam Johan op de bruiloft van teamgenoot Piet Keizer in contact met zijn latere vrouw Danny Coster. Samen kregen zij drie kinderen waaronder Jordi die tegenwoordig werkzaam is bij FC Barcelona als technisch adviseur.

Gouden generatie

Op 15 november 1964 maakte Johan zijn officiële debuut in het vlaggenschip van de Amsterdamse club. In de wedstrijd tegen GVAV waren de Groningers met 3-1 te sterk. Doelpuntenmaker namens de Ajacieden? Johan Cruijff. Tijdens zijn debuut mocht hij opdraven in een team met grote spelers als Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Piet Keizer én Sjaak Swart. Laatstgenoemde klikte zo goed met Cruijff dat zij later als boezemvrienden door het leven gingen. Het overlijden van Het Orakel van Betondorp viel Swart dan ook zwaar. Tot op de dag van vandaag mist hij zijn gabber dan ook enorm. De twee ademen voetbal en samen wonnen zij onder andere dan ook drie Ballon d’Ors, drie Europacups, elf verschillende Eredivisietitels, één UEFA Supercup en één Wereldbeker. Als 10-jarig jochie liep Johan al op de velden bij Ajax rond. Hij doorliep de gehele Ajax-jeugd, zoals veel jongens dat nu doen. Tegenwoordig loopt de naam en de visie van Johan Cruijff als een rode draad over De Toekomst, het jeugd- en trainingcomplex van de Amsterdammers. Hét voorbeeld van jongens als Anass Salah-Edine, die opkijken naar de persoon die Johan was en maar al te graag in de voetsporten willen treden van de legendarische voetballer.

Blood In Blood Out

Als eerbetoon voor Johan Cruijff, voor alles wat hij heeft betekend en voornamelijk voor zijn 75ste verjaardag heeft Cruyff  een speciaal shirt ontworpen. Dit in samenwerking met Floor Wesseling van Blood In Blood Out. Floor, de shirtprofessor, is de shirtdesigner die zijn creativiteit gebruikt voor het ontwerpen van verschillende voetbalshirts en al voor verschillende iconische shirt heeft gezorgd. Floor voelt zich vereert een shirt te ontwerpen voor zijn voetbalicoon. De samenwerking met de designer en Cruyff resulteert in een prachtig en betekenisvol limited-edition shirt met de kleuren van zowel Ajax als FC Barcelona; de grote liefdes en thuishavens van Johan Cruijff.

Ons gloednieuwe magazine met coverster Henk Fraser is vanaf nu verkrijgbaar in onze webshop. Koop nu ISSUE #72!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.