SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Inside Offside vertelt de echte voetbalverhalen

Vele voetbalverhalen kennen we al. De jeugd van Johan Cruijff in betondorp, het ontstaan van het voetbalspel in Engeland en natuurlijk het verhaal achter het dreamteam van FC Barcelona. Net zo interessant en wellicht nog wel vermakelijker zijn de minder bekende verhalen. De NTR besloot zes van deze unieke kronieken om te zetten in afleveringen voor hun serie Inside Offside. De strijd, de druk en de emoties die voetballers ervaren in hun dagelijkse leven.

Inside Offside vertelt de echte voetbalverhalen

Thuis zonder huis

In deze aflevering wordt het leven van dakloze voetballers in Ljubljana beschreven. Het volgt de strijd van Joc, een voetballer die lijdt aan paranoïde schizofrenie, om een plek te verdienen in het plaatselijke daklozenteam. De aflevering laat zien hoe voetbal een positieve impact kan hebben op het leven van daklozen, door hen te inspireren en te helpen om hun leven te veranderen. Bovendien, laat het zien hoe de organisatie Kralji Ulice, die voetbalwedstrijden organiseert en een krant uitgeeft die wordt geproduceerd en verkocht door daklozen, helpt om de perceptie en houding ten opzichte van daklozen te veranderen.

Slovenië: Thuis zonder huis

AS Roma of de goot

Lukáš Pulko, een voetballer van Roma-afkomst, komt uit de Tsjechische stad Ústí nad Labem. Lukáš moest zijn professionele carrière opgeven vanwege een blessure en wil nu dat er een voetbalveld in de wijk komt waar veel Romani onder slechte omstandigheden leven. Hij wil jongeren trainen en begeleiden, om hen een nieuw perspectief te bieden en hen te helpen om zich niet te verliezen in drugs. Lukáš probeert alles om zijn droom waar te maken en het verschil te maken.

Tsjechië: Een man van de straat

Geen stem van verbittering

Znyar is samen met zijn Koerdische familie op de vlucht in Kroatië. Hij wil voetballen, maar zijn vader eist dat hij eerst de Kroatische taaltoets haalt. Znyar heeft moeite met de taal, kan daardoor moeilijk vrienden maken en vindt geen maatjes om mee te voetballen. Gelukkig zijn er enkele mensen van een plaatselijke voetbalclub die zich het lot van Znyar aantrekken en hem helpen, ook omdat ze horen hoe hard het was voor de familie om Kroatië binnen te komen en hoe hardhandig ze door de politie het land uitgezet werden naar Bosnië.

Kroatië: De Test

Het echte verhaal

We kennen de verhalen rondom de overleden arbeiders in Qatar, Inside Offside bracht het in beeld. In deze aflevering wordt een gezien gevolgd wiens enige zoon en echtgenoot omgekomen zijn tijdens de bouw van voetbalstadions in Qatar. De familie, alsmede een vriend van de overledene, spreken over de gevolgen van deze gebeurtenissen en hoe beloftes van rijkdom en geluk eindigden in armoede en ellende. De FIFA geeft aan dat er slechts drie of vier doden zijn, maar volgens The Guardian zou het aantal oplopen tot 6500. Aangrijpend, maar heel treffend.

Bangladesh: Qatar verwoestte ons

Famous voor even

In deze aflevering wordt het verhaal van Harvey Esajas beschreven, een voetballer die in 2004 door zijn vriend Clarence Seedorf naar AC Milan werd gehaald. Esajas, die op dat moment 120 kilo woog, had eigenlijk geen voetbalcarrière meer, maar door zijn enorme doorzettingsvermogen verdiende hij een contract en mocht hij meetrainen met de ploeg. Acht maanden later maakte hij zijn debuut en speelde zes minuten als invaller in een wedstrijd tegen Palermo. Hoewel het maar zes minuten waren, hadden ze een grote betekenis voor Esajas, die liet zien dat je het onmogelijke mogelijk kunt maken. Esajas heeft zich inmiddels bekeerd tot de islam en wil imam worden en leid

Nederland: zes minuten roem

Geluk op de Azoren

In de aflevering “Portugal: Het buitenlandse-spelersproject” wordt het verhaal verteld van een groep jonge voetballers die naar een Portugeze club op de Azoren vertrekken op zoek naar succes en rijkdom. De eigenaar van deze club haalt talenten uit Zuid-Amerika en Afrika om ze vervolgens voor meer geld weer door te verkopen. Hij kan echter niet rekenen op de steun van zijn eilandgenoten en hier ontstaat een bijzonder tafereel wat het schaamrood op de kaken doet staan. De aflevering gaat in op de druk die deze spelers ervaren om te presteren en hoe ze omgaan met de culturele veranderingen die ze tegenkomen. Het toont ook de groei en ontwikkeling van deze voetballers als individuen en hoe ze hun dromen naarstig achtervolgen.

Inside Offside: Geluk op de Azoren

Bekijk de documentaires via NPO Start en wij zijn benieuwd welk verhaal jullie het meest wisten te grijpen.

Nog meer documentaires kijken op het gebied van football culture, lifestyle en fashion? Elke week publiceren wij onze aanraders van de meest bijzondere documentaires. Houd onze rubriek Docu Day in de gaten!