SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

DOCU DAY: Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde

Aangezien we deze periode genoodzaakt zijn om thuis te blijven, hebben wij besloten om een aantal kijktips met jullie te delen. Voetbaldocumentaires zijn een goede troost om deze tijd iets gemakkelijker door te komen. We trappen af met de documentaire ‘Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde’. Je wordt meegenomen in de succesvolle trainersperiode van Hiddink in Azië.

Guus Hiddink is een fenomeen in de voetbalwereld. Als trainer is hij ongekend populair. Hij reisde de hele wereld over om zijn tactische meesterbrein over te brengen op diverse spelersgroepen. Hiddink had de leiding over wereldsterren als Clarence Seedorf, Roberto Carlos, Didier Drogba en Wesley Sneijder. Momenteel is hij bondscoach van Curaçao. Guus Geluk staat er om bekend dat hij een echte people manager is, dit heeft hem naar grote successen geleid. Een van de meest succesvolle periodes beleefde Hiddink in Zuid-Korea. Naar aanleiding van dit succes besloot Andere Tijden Sport een documentaire te maken over deze periode genaamd Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde.

Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde

We weten allemaal dat Guus Hiddink een heldenstatus heeft verdiend in Zuid-Korea door de succesvolle prestaties op het WK 2002. Toch was de aanstelling van Guus Hiddink, ofwel Hie Dung-Gu, geen vanzelfsprekendheid. Twee zakenmannen hadden de ambitie om hoge ogen te gooien binnen het mondiale voetbal. Als dwerg moest Zuid-Korea het opnemen tegen verschillende voetbalreuzen, hiervoor was een trainer met status nodig. Ze kwamen uit bij Guus Hiddink en de twee partijen raakten in gesprek. Guus Geluk zag dit als een grote uitdaging, maar stelde wel twee eisen: er moest een enorm budget vrijgemaakt worden en de nationale competitie moest stil komen te liggen, zodat Hiddink voldoende tijd had om zijn spelers klaar te stomen voor het WK. Hie Dung-Gu was al snel onder de indruk van de Koreaanse mentaliteit, waardoor de liefde voor het land steeds groter en groter werd.

Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde

Hoe Guus Hiddink Zuid-Korea veroverde

De oefencampagne liep uit op een fiasco. Het land was teleurgesteld in haar bondscoach, maar Hiddink hield hoop in een goede afloop. De Nederlandse trainer besloot zijn aanpak volledig om te gooien door te breken met de heersende hiërarchie binnen de groep. Hij verjongde het team, waardoor er weer frivool voetbal gespeeld werd. Het volk stond achter deze speelwijze en kreeg weer vertrouwen in het WK. De mannen van Guus Geluk moesten het toernooi in eigen land succesvol afsluiten. Na overwinningen op Polen en Portugal en een gelijkspel tegen de VS, kreeg het sprookje een vervolg. Na twee controversiële partijen tegen Italië en Spanje, die uiteindelijk gewonnen werden met behulp van de scheidsrechters, stond Zuid-Korea in de halve finale van het WK-voetbal. Dit had niemand durven te dromen. Het volk vierde de verloren wedstrijd als het binnenhalen van de wereldtitel. Als beloning voor deze onuitwisbare indruk, werd Hie Dung-Gu erelid van Zuid-Korea.

Check hier de documentaire ‘Hoe Zuid-Korea Guus Hiddink veroverde’.

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.