SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voetbalcultuur, fashion en lifestyle?

SCHRIJF JE NU IN!
Menu

Hoe werkt de Nations League?

Afgelopen week was de finale van de Nations League in De Kuip. Een toernooi dat voor de derde keer werd gehouden en waar Spanje zich mocht kronen tot winnaar. Het waren bloedstollende wedstrijden op de Nederlandse velden, maar vele mensen weten eigenlijk niet hoe het toernooi precies werkt. Hoe bereik je deze finales? Wij leggen de Nations League speciaal voor jou uit.

Hoe werkt de Nations League?

Geschreven door: Milan Verleg

Wat is de Nations League?

De Nations League bestaat sinds 2020, toen het Nederlands elftal in de finale verslagen werd door Portugal. Het toernooi kwam met de reden om een einde te maken aan de oefeninterlands. Fans vonden dit niet meer leuk en het was nodig om iets competitievers te krijgen: de Nations League. Maar hoe werkt dit toernooi precies? Nou, er doen in totaal 55 landen mee aan de Nations League. Al deze landen worden verdeeld over vier divisies: A,B,C en D. Deze verdeling vond plaats in 2020 aan de hand van de ranglijst voor landenteams. De hoogstgeplaatste landen kwamen terecht in divisie A.

Divisie A t/m C bestaat uit zestien landen, terwijl divisie D maar zeven landen bevat. De divisies A,B en C worden opgedeeld in vier poules van vier landen. Divisie D wordt opgedeeld in twee poules van vier en drie landen. Elke land speelt in deze poulefase twee keer tegen elkaar en het doel is om de poule te winnen. Dit is namelijk hoe promotie en degradatie tot stand komt.

De groepswinnaars van de divisies B,C en D promoveren naar de divisie daarboven. Het uiteindelijke doel is om in divisie A te belanden, maar daar praten we later over. De teams die onderaan eindigen in divisie A,B en C degraderen naar de divisie eronder. Dit moet je dus niet willen! Het is niet mogelijk om te degraderen uit divisie D.

Hoe win je het toernooi?

Je vraagt jezelf nu vast af waarom divisie A zo belangrijk is. We gaan het nu vertellen! Alleen de landen uit divisie A kunnen de Nations League winnen. Dit is niet mogelijk in de andere divisies en daarom is het belangrijk om uiteindelijk in deze hoogste divisie te belanden. Winnen levert je als land namelijk niet alleen een beker op, maar je kroont je ook voor minimaal twee jaar als grote winnaar en het levert een groot bedrag aan prijzengeld op.

Toch win je niet zomaar. Als je eenmaal in divisie A bent beland, moet je zorgen dat je eerste wordt in de poulefase. Dan ben je verzekerd van een plek in de halve finale, waarin je het opneemt tegen een andere groepswinnaar uit divisie A. Win je deze halve finale? Dan mag je de grote finale spelen. Hetgeen wat we afgelopen zondag in de Kuip konden aanschouwen. Spanje won uiteindelijk met penalty’s van Kroatië en is daardoor voor minimaal twee jaar de grote winnaar van de Nations League.

Nog niet helemaal duidelijk? Kijk hieronder het filmpje van OnsOranje. Het is bijna helemaal up-to-date, alleen het aantal teams per divisie in het filmpje is anders. Dit is zoals hierboven staat uitgelegd met zestien landen in divisie A,B en C, terwijl divisie D maar zeven landen bevat.

Hopelijk kan de aankomende editie van de Nations League worden gewonnen door Nederland. Eén van de Nederlanders die tijdens dat toernooi moet gaan schitteren is Teun Koopmeiners. Vorige week keken wij terug op een interview met de middenvelder. Lees het nu!