Hoe omarmen voetballers hun geloof?
Geloof komt steeds vaker voor in de voetbalwereld. We zien het in uitdrukkingen zoals “De hand van God”, maar ook in spelers die een kruisje slaan voor aanvang van een wedstrijd. Hierdoor gebeurt het ook steeds meer dat spelers hun verhaal vertellen. Dit doen ze in interviews, maar ook via hun eigen social media accounts. Vandaag duiken we in deze wereld en kijken we naar verschillende spelers die zijn bekeerd tot een godsdienst.
Geschreven door: Milan Verleg
Onverwachts nieuws
Als eerste kijken we naar oud-voetballer Clarence Seedorf. Hij is sinds dit jaar commissaris bij de KNVB en maakte vorig jaar bekend zich te hebben bekeerd tot de islam. Dit kwam voor vele als onverwachts nieuws, maar door zijn islamitische vrouw, Sophia Makramati, leerde Seedorf veel over de islam: “Ik ben erg blij en verheugd om me aan te sluiten bij alle broeders en zusters over de hele wereld. Vooral mijn schattige Sophia heeft me meer diepgang geleerd over de islam.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Geheim op zak
Ook de Nederlandse voetballer Davy van den Berg is bekeerd tot de islam. Dit deed hij in alle stilte na het overlijden van zijn moeder. Hij liep jaren rond met het grote geheim, maar kwam er vorig jaar open voor uit. Hij gaf toen aan dat hij baalde het niet eerder te hebben verteld. Ondertussen is op social media goed te zien dat hij is bekeerd en hoopt hij een voorbeeld te zijn voor vele anderen.
Er zijn natuurlijk nog veel meer spelers die bekeerd zijn tot de islam, maar als laatste kijken we naar Frank Ribéry. Hij bekeerde zich in 2004, toen hij actief was bij ACF Fiorentina. Na een aantal andere clubs belandde hij uiteindelijk bij Bayern München, waar hij een ware held werd. Eén probleem voor de Fransman was alleen dat de Duitsers een prijs vieren met een grote bierdouche. Ribéry was in 2011 hier de dupe van en hij werd toen ook woedend op zijn teamgenoten. Het is namelijk tegen zijn geloofsovertuiging om contact te hebben met alcoholische dranken.
God’s Child
Bij de vierde speler kijken we naar Bukayo Saka. De Engelsman is christelijk en laat dit ook vaak merken. Zo deelt hij foto’s op social media met teksten als “De Heer is mijn kracht” en staat er in zijn Instagram bio “God’s Child”. Daarnaast reageerde hij afgelopen wereldkampioenschap in Qatar op een vraag over zijn geloof: “Ik lees elke avond mijn Bijbel, dat ben ik hier blijven doen. Voor mij is het erg belangrijk om altijd Gods aanwezigheid bij me te dragen. Het geeft me meer vertrouwen dat ik weet dat Gods plan volmaakt is en ik het veld kan betreden in de wetenschap dat God bij mij is.”
Keep Believing 🙏🏿 #GodsChild pic.twitter.com/Zw81DkPGfh
— Bukayo Saka (@BukayoSaka87) February 16, 2023
Helpende hand
Afgelopen wereldkampioenschap spraken ook meerdere Nederlands zich open uit over hun geloof. Zo vertelde Denzel Dumfries dat oud-ploeggenoot bij PSV, Cody Gakpo, hem ‘dichter bij God’ heeft gebracht. Gakpo zelf reageerde daar trots op: “Met Denzel, maar ook met Jurriën Timber en andere spelers praat ik veel over het geloof. Ik verdiep me er al langer in. Ik probeer ze te helpen, door de lessen die ik van mijn kerk heb meegekregen over te brengen. Blijkbaar is dat goed aangeslagen, als Denzel daar kracht uit heeft gehaald. Maar in onze overtuiging krijgt hij die kracht van God. Hij kan je tevredenheid geven en rust in je hart.”
Iemand die niet mag ontbreken in dit rijtje is Kaká. De 40-jarige oud-voetballer werd christelijk op het moment dat hij wonderbaarlijk snel herstelde van een val in een zwembad. Hij viel met zijn nek op de grond en het ergste dreigde. Nadat alles weer goed was, zag hij zijn herstel en gezondheid als een zegen van God. De Braziliaan gaf jaren later ook aan na zijn voetbalcarrière domino te willen worden. Of dit hem gaat lukken moet nog blijken.
Geloof overwint blessures
Ook zijn er (oud-)voetballers bekeerd tot het jodendom. Eén van de bekendste die zich bezighoudt met het jodendom is David Beckham. De Engelsman heeft aan de hand van zijn grootvader affiniteit gekregen met het jodendom en beschouwt zichzelf joods: “Mijn grootvader was joods, dat was aan mijn moeders kant. Dus ja, ik beschouw mezelf wel joods. Ik ben nooit joods opgevoed, maar mijn grootvader wel. Elke keer dat we naar de synagoge gingen, maakte ik daar deel van uit.”
Een andere oud-voetballer, Roberto Baggio, is bekeerd tot het boeddhisme. De Italiaan won in 1993 de Ballon d’Or, maar had in 1985 last van een hele ernstige knieblessure. Hij dacht zelf dat het einde carrière was, maar gaf later aan dat zijn religie hem erg hielp om uit deze moeilijke situatie te komen. Voor de rest deelt de 56-jarige niet veel over zijn geloof.
Gerelateerde artikelen
Van der Vaart: ”It’s really fun to see how much energy everyone gets out of it”
The former professional footballer faces an important week as the tournament director of the Decathlon Premier Padel Rotterdam.
Read more