SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Hoe meet je duurzaamheid in de voetbalwereld?

Voetbal is er voor de fans. Elke supporter moet vol trots het shirt van zijn ‘cluppie’ kunnen aantrekken en daardoor is het belangrijk dat zij weten dat hun club op een goede manier wordt gerund. Het is alleen moeilijk om dit te meten. Alhoewel, een Engels bedrijf heeft hier een oplossing voor bedacht: The Sustainability Index. Aan de hand van vier criteria wordt er een score berekend over de gezondheid van een voetbalclub.

Hoe meet je duurzaamheid in de voetbalwereld?

Geschreven door: Milan Verleg

Waar bestaat The Sustainability Index uit?

Het belangrijkste punt is de financiële stabiliteit. Hierbij kijkt de index of de club in de schulden zit en hoeveel ze uitgeven aan salarissen in vergelijking met de omzet. Het tweede onderdeel is het bestuur. Volgt de club alle regels en zijn ze bezig met het milieu? Als derde criteria is de fan engagement aan de beurt. Dit bereken je met behulp van de Fan Engagement Index. Zijn er bijvoorbeeld veel lege stoeltjes in het stadion te zien? Dan scoor je niet goed op dit onderdeel. Het laatste onderdeel is de gelijkheidsnormen. Dit criterium weegt het minst zwaar in de index en telt maar voor tien procent mee van de gehele score. Er wordt vooral gelet op het aantal vrouwen dat werkzaam is in de organisatie.

Uiteindelijk kwam uit de score naar boven dat Liverpool FC zich mag kronen tot meest duurzame, gezonde team van de top-5 competities in 2023. Dit komt onder meer door een hoge score op de criteria ‘fan engagement’. De top drie is gecomplementeerd met de Spaanse teams Real Betis en Real Madrid, terwijl de Premier League wordt gezien als de meest duurzame competitie.

De perfecte index voor sponsoren

Een goede score op de index is ook voor sponsoren erg belangrijk. Zij willen een zo’n goed mogelijk imago hebben en dit kunnen ze verbeteren door in te spelen op de actualiteit. Zo is het klimaat een belangrijk onderwerp in de maatschappij en dit zorgt ervoor dat clubs milieugerichte partnerschappen aangaan. Hierdoor scoren teams zelf beter op de index en liggen er veel kansen op nieuwe sponsordeals. Het is daardoor niet de vraag of we nog vaak gaan horen van The Sustainability Index, maar hoeveel we er nog over gaan horen.

Eerder keken we al naar wat duurzaamheid nu echt inhoudt. Dit deden we door de groenste voetbalclub ter wereld uit te lichten. Ben je benieuwd over wie we het hebben? Check het nu!