Hoe een Amsterdams meisjesvoetbalteam deelnam aan de Joodse Olympische Spelen
Het is de droom van bijna elk mens: deelnemen aan de Olympische Spelen. Voor velen is het niet weggelegd, maar een meisjesvoetbalteam uit Amsterdam zag hun droom uitkomen. In 2022 deden ze mee aan de Maccabiade, de Joodse Olympische Spelen. In onze wekelijkse rubriek DOCU DAY verdiepen we ons meer in dit bijzondere evenement. We lichten de documentaire ‘Veld van onze dromen’ voor je uit!
Waarom zijn er de Joodse Olympische Spelen?
In de vroege negentiende eeuw mochten Joden wegens het antisemitisme geen lid worden van sportverenigingen of deelnemen aan officiële wedstrijden. Dit was voor veel Joden een teleurstelling. De mensen bedachten een idee om dit toch voor elkaar te krijgen: de Maccabiade. Een Olympische Spelen waar alleen Joden aan mogen deelnemen. De eerste editie was in 1932 en bijna honderd jaar later bestaat het evenement nog steeds. Tegenwoordig mogen er ook niet Joden meedoen en in 2022 wist er voor het eerst een Nederlands meisjesvoetbalteam zich te plaatsen.
Sommige deelnemers zien het toernooi als een plek waar mensen samenkomen en waar ze Joodse tradities leren, terwijl anderen echt voor de winst komen. Dit is ook terug te zien in de documentaire. Hierin worden vier meisjes, Esra, Jade, Jazzy en Zora, gevolgd tijdens hun reis van Amsterdam naar Jeruzalem. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal en komen ze met een andere reden.
Liefdesverhaal
De vader van Esra nam zelf ook deel aan de Maccabiade. Hij vertelde aan de Evangelische Omroep over dit unieke evenement. Al was het voor hem extra speciaal. Hij onthulde dat hij zijn vrouw had leren kennen op de Joodse Olympische Spelen in 1977. En nu, 45 jaar later, volgen zijn kinderen Esra en Rafael in zijn voetsporen. “Toen onze kinderen afgelopen zomer de kans kregen om mee te doen met de Maccabiade was de keuze snel gemaakt. Wij hebben goede herinneringen aan deze tijd en wilden onze kinderen graag deze belevenis laten ervaren.”
Ook regisseur Yaël van der Schelde is zeer te spreken over de Maccabiade. “De Maccabiade was een plek waar Joden wél welkom waren. Inmiddels mogen er ook niet-Joden meedoen, maar het is nog altijd een evenement waar Joden van over de hele wereld samenkomen in sport. Ik heb als kind weinig Joodse leeftijdsgenoten om me heen gehad. Het leek me bijzonder om eens te zien hoe dat ook anders kan.
De documentaire duurt 55 minuten en is te zien op NPO Start!
Vorige week keken wij in onze rubriek DOC DAY naar de documentaire ‘Once in a Lifetime: The Extraordinary Story of the New York Cosmos‘. Hierin zie je hoe de Amerikaanse voetbalclub zijn populariteit verloor en failliet ging.
Gerelateerde artikelen
Louis Vuitton owner Bernard Arnault set to become majority shareholder of Paris FC
One of the most striking deals of the year confirms the growing relationship between fashion and football.
Read more