SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het WK van Oranje in cijfers: Van Dijk – Koulibaly

Uitkomen voor je land op het WK Voetbal is de ultieme droom van elke voetballer. Zo ook voor onze Oranjeleeuwen, maar de grote vraag is: hoe goed zijn we nu eigenlijk? Deze vraag gaan wij met behulp van harde statistieken beantwoorden. Voor elke wedstrijd van het Nederlands elftal gaan we de data naast elkaar leggen van twee bepalende spelers. Zij lijken elkaar in het eerste opzicht misschien weinig te ontlopen, maar waar liggen de kansen en waar schuilt het gevaar. Voor de wedstrijd Nederland – Senegal duiken wij in de statistieken van de twee uitblinkers in de verdediging, Virgil van Dijk en Kalidou Koulibaly.

Het WK van Oranje in cijfers: Van Dijk - Koulibaly

Van Dijk en Koulibaly zijn beiden leiders van de defensie. Zowel verbaal als met hun voetballende kwaliteiten. De ervaren verdedigers komen uit voor topclubs in Engelse Premier League. Afgelopen zomer verruilde Koulibaly het Italiaanse Napels voor Londen om voor Chelsea te voetballen. Uiteraard is Van Dijk al een aantal jaar een vaste waarde bij Liverpool achterin. Dat beiden nu in dezelfde competitie actief zijn, maakt het interessant om de verdedigers verder onder de loep te nemen en hun data naast elkaar te leggen. Qua leeftijd verschillen de mandekkers niet veel van elkaar. Virgil is slechts 18 dagen na Kalidou geboren en beiden zijn dit jaar 31 jaar geworden.

Koning in de lucht

Beide verdedigers zijn met hun 1.92 en 1.86 meter twee imposante verschijningen. Dit wil de indruk wekken dat beiden sterk zijn in de duels, maar wat zeggen de statistieken? Het tweetal wint allebei 76% van hun duels. Dit is aanzienlijk meer dan hun collega verdedigers met 68%. Daarbij moet gezegd worden dat Van Dijk gemiddeld twee duels per wedstrijd meer aangaat. In de lucht kunnen zij goede, vergelijkbare statistieken overleggen. In de luchtduels winnen zij gemiddeld 75% en 76% van hun duels tegenover het gemiddelde van 65% in de Engelse Premier League. Ook hier gaat Van Dijk met 5,1 luchtduels er meer aan dan zijn Senegalese collega aan de overkant met 3,2. De mandekkers ontlopen elkaar dus niet veel als het gaat om duelkracht, maar scoren aanzienlijk beter dan hun Premier League-collega’s.

Duelkracht in data

Op de limiet

Te veel kracht in de duels levert weer een vrije trap voor de tegenstander op. Wie van de twee kent zijn grenzen het beste? Als we naar het gemiddeld aantal overtredingen in de Premier League kijken, zit dat op 0,69 overtredingen per verdediger per wedstrijd. Virgil zit daar zelfs nog twee tienden onder met slechts 0,43. Kalidou gaat echter vaker onrechtmatig de duels aan en heeft bijna het dubbele van wat er gemiddeld aan overtredingen wordt gemaakt. Dit levert hem dan statistisch gezien natuurlijk meer gele kaarten op. Eén gele kaart per drie wedstrijden, terwijl Virgil daar gemiddeld veertien wedstrijden voor nodig heeft. Zo dateert Van Dijk zijn laatste directe rode kaart uit 2013 en pakt Koulibaly gemiddeld ieder seizoen wel een rode prent.

Overtredingen in data

Risico’s

In de allereerste wedstrijd zullen beide teams vooral niet willen verliezen. Dat betekent zuinig omgaan met balbezit en zo min mogelijk balverlies leiden. In vergelijking met alle andere centrale verdedigers in de Premier League leiden beide heren relatief veel balverlies. Koulibaly verliest het balbezit vaker op gevaarlijke posities dan Virgil van Dijk, namelijk op eigen helft. De Senegalees verovert de bal echter ook weer vaker terug op beslissende posities zoals op de helft van de tegenstander. Tijdens de wedstrijden zullen zij er alles aan doen om hun directe tegenstander niet te laten scoren. Dat lukt het tweetal over het algemeen vaker dan hun competitiegenoten.

Verdedigend in data

Goaltjesdieven

De twee sterkhouders zullen veelvuldig voor het vijandelijk doel te vinden zijn bij standaardsituaties. Zo produceren zij als verdedigers zijnde relatief veel schoten (kopballen) op doel. Virgil weet zelfs gemiddeld dubbel zoveel schoten te ontwikkelen dan zijn collega verdedigers. Beiden hebben een hoger percentage succesvolle passes, maar het aantal dribbels ligt een stuk lager. Vooral in het geval van onze Oranjeaanvoerder. Beslissende passes zijn niet weggelegd voor de Senegalees, dit laat hij liever aan zijn creatievere teamgenoten over.

Aanvallend in data

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat Senegal zal moeten oppassen met de lange ballen in de richting van Virgil van Dijk. Deze zal hij ruim driekwart van de keren winnen. Nederland zal Koulibaly uit de tent proberen te lokken gezien de verdediger relatief snel tegen een gele kaart aanloopt. Met een gele kaart op zak, zal hij meer geremd ten strijde gaan. Oranje moet opletten wanneer Kalidou druk gaat zetten op de helft van het Nederlands elftal. Hier verovert hij graag het balbezit, maar zal vervolgens de keypass aan een teamgenoot overlaten. De Senegalees zal zelf ook moeten waken voor balverlies, want dit gebeurd hem in de Premier League namelijk te makkelijk en te veel.

De directe tegenstanders van het tweetal zullen niet vaak in scoringspositie kunnen komen. Mocht het moment daar zijn, dient er dus niet getwijfeld te worden. Laatste waarschuwing voor beide teams. Het tweetal is gevaarlijk in aanvallende spelhervattingen, dus wellicht zullen zij elkaar verdedigen bij standaard situaties om zo de grootste kansen te voorkomen.

Bekijk ook wat de prominenten verwachten van het WK Voetbal in Qatar en met wie zij Oranje naar de overwinning zullen juichen.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom lifestyle, fashion en natuurlijk de opmerkelijke verhalen van (oud-)voetballers en hun leven naast hun carrière? Houd onze website in de gaten en zorg ervoor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.